Житомир Інформ

Як корупція у 2023 році може загрожувати національній безпеці України? Прогноз від голови правління “Центру протидії корупції”

Як корупція у 2023 році може загрожувати національній безпеці України? Прогноз від голови правління “Центру протидії корупції”
323011 ПЕРЕГЛЯДІВ

За корупцією в Україні у новому році буде спостерігати увесь західний світ. Близько 60% національного бюджету - це кошти, які виділяють країни-партнери, у свою чергу це гроші платників податків. Протягом року через війну цей відсоток збільшуватиметься, а без грошей Україна програє війну. 

 

Крадіжка з державного бюджету - крадіжка західних грошей. Це підірве довіру навіть не західних еліт, а суспільств і виборців наших держав-партнерів до України. Фактично таким чином можна зірвати будь-яке постачання зброї або більше не отримувати ніяких коштів.

 

Корупціонери є внутрішніми ворогами країни. 

 

 

 

Український громадський діяч у галузі боротьби з корупцією Віталій Шабунін Джерело: Українська правда

 

“Запитання: чи крадуть? Так, крадуть. Це видно на прикладі окремих закупівель Чи це вертикально побудована схема, організована вищим політичним керівництвом? Ні, не схоже. Радше, це окремі персонажі ніяк не нажеруться. І байдуже, чи розуміють вони наслідки своїх дій або ж їм на ці наслідки начхати. Будь-який більш-менш значущий корупційний скандал, який потрапить у глобальні медіа, може стати для нас катастрофою. Нам просто перестануть давати гроші”, - пише голова правління громадської організації “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін. 

 

Президент Володимир Зеленський розуміє наслідки від хоча б одного гучного скандалу пов’язаного з корупцією. Але ні він, ні суспільство не в змозі стримати чиновників від розкрадання державного бюджету. Не має змоги їх перевіряти. 

 

Чому? Після 24 лютого влада закрила доступ до ключових реєстрів, інформація з яких була основою всіх розслідувань корупції. 

 

Корупціонери нікуди не ділись, проте з реєстру зникли деякі з їхніх рішень, імена суддів та більше мільйона раніше опублікованих документів. Про це більше можна дізнатись зі статті Антона Столярова “Все сховати! Суд іде!”. 

Також контролювати чиновників заважає закритий реєстр декларацій. Можливо, в перші місяці війни це мало сенс. Проте питання, чи потрібно ховати декларації зараз, залишається все ще відкритим. 

 

“Закриті декларації топ-посадовців точно не наближають нашої перемоги. Адже мова про тих, хто вже зараз спокійно сидить на Банковій та околицях, а не про регіональних посадовців в окупованих областях і військових. Для останніх 100% мають бути винятки, бо просто не маємо морального права відволікати їх від того, що відбувається на фронті”, - наголосив Віталій Шабунін. 

 

Окрім схованих декларацій, народні депутати дозволяють собі взагалі не подавати у закритий реєстр. Логіка проста - немає декларацій, значить немає покарання за брехню в них. 

 

Тому головне завдання 2023 року - відновити декларування чиновників та відкрити доступ до ключових державних реєстрів. І ось чому так важливо захистити НАБУ (Національне антикорупційне бюро України), САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура) та ВАКС (Вищий антикорупційний суд України).

 

Після призначення на посаду керівника САП Олександра Клименка, Спеціалізована антикорупційна прокуратура за останні кілька місяців вразила своїми результатами роботи. 

 

Чиновники-корупціонери прекрасно розуміють всю небезпеку їхньому життю, тому нейтралізація антикорупційних органів - питання номер один. 

 

Вони навіть мають можливість спробувати звільнити Олександра Клименка. “Зробити це зараз дуже легко. Для цього необхідне лише рішення підконтрольної генпрокурору дисциплінарної комісії та наказ Андрія Костіна”, - пише Віталій. 

 

Що це означає? Кінець ефективності НАБУ і САП. Обов’язки головного антикорпрокурора випадуть на Костіна. 

 

У разі невдачі щодо звільнення Клименка корупціонери спробують надати право генпрокурору, СБУ, ДБР чи Печерському суду забирати в НАБУ справи.   

 

Отже, прикладів системної корупції наразі ми не спостерігаємо. Проте ми бачимо підготовку до запровадження таких схем на повоєнний період. Частина політикуму вже зараз готується “заповнити кишені” грошима, які Захід виділить на відбудову України. 

 

 

Якщо таких ситуацій стане багато, доведеться публічно вирішувати питання корупції. Очевидно, що на відбудову гроші будуть йти частинами. Будь-яка спроба їх украсти призведе лише до одного — ми не отримаємо наступних траншів. Жодна країна не даватиме податків своїх громадян у руки владі, яка їх крастиме.

Теги: Корупція,САП, НАБУ

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео