Житомир Інформ

Польща розглядає можливі зміни умов виплат допомоги для біженців з України

Польща розглядає можливі зміни умов виплат допомоги для біженців з України
287011 ПЕРЕГЛЯДІВ

Польща розглядає можливі зміни умов виплат допомоги для біженців з України.

Планується, що ті, хто покине територію країни хоча б на короткий термін (на свята чи відпустку), втратять право на допомогу. Наразі уряд Польщі забезпечує фінансову підтримку українським біженцям до кінця вересня, проте після цього періоду умови отримання допомоги можуть бути обмежені.

Згідно з інформацією від Польського радіо та Rzeczpospolita, діючі умови допомоги, передбачені окремим законом, тривають до 4 березня. Пропонується їх продовжити на ще шість місяців, але після цього періоду виплати можуть бути зменшені.

Зокрема, особам, які вирушать з країни навіть на короткий термін, передбачається втрата права на допомогу, згідно з урядовою позицією, яка вважає, що це свідчить про зменшену потребу у захисті. Також можливе скорочення виплат на дітей для біженців.

 

Зазначимо, що українці, за спеціальним законом від березня 2022 року, отримали ті ж права, що й усі громадяни ЄС. Йдеться про доступ до освіти, охорони здоров’я та ринку праці, а також підтримку у вигляді харчування, проживання, соцдопомоги та інших видів допомоги від уряду Польщі. Міністерство внутрішніх справ Польщі повідомило, що кількість українців, які проживають в центрах для біженців фінансованих державою скоротилася з 82,5 тисяч у 2022 році до 42,2 тисяч у 2023 році. З 24 лютого 2022 року до 27 грудня 2023 року в усіх воєводствах організованим проживанням скористалася майже 531 тисяча українських біженців.

 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео