Житомир Інформ

СБУ довела, що винищення літака "Мрія" було наслідком дій керівництва заводу "Антонов"

СБУ довела, що винищення літака "Мрія" було наслідком дій керівництва заводу "Антонов"
345229 ПЕРЕГЛЯДІВ

За даними Служби безпеки України, зібрані невідворотні докази вини колишніх посадових осіб держпідприємства "Антонов" - генерального директора та начальника підрозділу з авіабезпеки. Дії цих екс-чиновників призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому під час боїв за Київ та знищення унікального літака Ан-225 "Мрія". Про це повідомляється у пресрелізі СБУ. Слідство вже завершило досудове розслідування та передало справу до суду. За висновками слідства, перед початком повномасштабного вторгнення РФ фігуранти перешкодили військовослужбовцям Національної гвардії України у вхід на територію Гостомельського аеропорту для забезпечення його оборони. Протягом січня-лютого 2022 року посадовці видали вказівку заблокувати доступ українським військовим до об'єкта. На підставі зібраних доказів обвинувачені ставляться під відповідальність за частину 2 статті 27 та частину 2 статті 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань). Обвинувачені залишаються під вартою та можуть очікувати до 15 років ув'язнення.

Повідомляється, що розслідування здійснювалося під керівництвом прокурорів Спеціалізованої прокуратури в сфері оборони Офісу Генерального прокурора. У квітні 2023 року колишній генеральний директор ДП «Антонов» був підозрюваний у знищенні літака Ан-225 «Мрія». Правоохоронці оцінили завдані державі збитки у понад 8,4 млрд гривень.

"Встановлено, що екс-чиновник, незважаючи на попередження державних органів та знання про припинення страхового покриття, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце. У результаті під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель "Мрія" згоріла", — йшлося у повідомленні Нацполіції.

Слідство також встановило, що літак Ан-225 «Мрія» перед вторгненням Росії був технічно справним, на аеродромі було достатньо пального, а члени екіпажу були готові до вильоту. Проте екс-працівник ДП «Антонов» не видав відповідного наказу і проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

27 лютого 2022 року стало відомо, що в Гостомелі під час російської повітряної атаки був знищений літак Ан-225 «Мрія». Поясненням до цього було те, що на момент нападу він перебував на ремонті в аеропорту Гостомеля. За словами міського голови Бучі Анатолія Федорука, знищення літака сталося ще 24 лютого.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео