Житомир Інформ

Ув'язнений український журналіст, який жорстоко катував ФСБ Росії в окупованому Криму

Ув'язнений український журналіст, який жорстоко катував ФСБ Росії в окупованому Криму
22715 ПЕРЕГЛЯДІВ

Минув майже місяць, як Владислав Єсипенко був захоплений ФСБ Росії в окупованому Криму, проте він лише зараз зміг поспілкуватися з незалежним адвокатом та повідомити підконтрольний Росії суд про тортури, яким він зазнав, в тому числі електричні струми, прикріплені до мочок вух, і дике биття. По суті було зрозуміло з того моменту, коли ФСБ оприлюднила записане на плівку «зізнання», що це, ймовірно, було витягнуто катуваннями, але деталі справді шокують. Єсипенко також офіційно відхилив "адвоката", якого йому наклала ФСБ. « Ця особа, Віолетта Сінеглазова, відома тим, що, по суті, працює з обвинуваченням, а не захищає клієнтів.»
Слухання 6 квітня у підконтрольному Росії «Кримському вищому суді» відбулося за закритими дверима, деталі оприлюднив адвокат Олексій Ладін, який уже представляв кількох кримськотатарських та інших українських політичних в’язнів. Також того ж дня, Єсипенко заявив у «суді», що до нього застосовували тортури російські силовики. ФСБ незаконно відібрала у журналіста біозразки.
Єсипенко повідомив "суду", що тортури протягом двох днів тривали в якомусь підвалі, куди він був доставлений після захоплення співробітниками ФСБ 10 березня. Приєднавши електричні дроти до мочок вух, ФСБ увімкнув електричний струм, поступово збільшуючи напругу, щоб він не звик до болю. Вони також били його, включаючи його статеві органи.
Це збігається з деталями, про які Граті повідомив 25 березня, посилаючись на неназване джерело з СІЗО, або слідчого ізолятора, в Сімферополі, де утримується Єсипенко. Це також гнітюче схоже на розповіді інших українців, які потрапили в полон до ФСБ, і які також були показані на російському або підконтрольному Росії телебаченні, "зізнаючись" у роботі в українській Службі військової розвідки або безпеки.
Адвокат Олексій Ладін додає, що ФСБ також погрожувала вбити Єсипенка, якщо той не буде "співпрацювати", сказавши йому, що, як повідомляється, він повісився, перебуваючи на самоті в камері.
Все це, наголошує Ладін, мало на меті витягнути так зване "зізнання" для телевізійного "інтерв'ю" 18 березня, в якому Єсипенко нібито відповідав на запитання Олега Крючкова, генерального директора підконтрольного Росії пропагандистського каналу Крим24. Єсипенко заявив, що йому дали письмовий текст, який йому потрібно було дотримуватися.
Все це, як і можна було передбачити, «суд» проігнорував, апеляцію проти затримання Єсипенка було відхилено. Також не звернули уваги на заяву Єсипенка про те, що він має серйозні проблеми з нирками і потребує ліків.
Незалежні адвокати намагалися побачитися з Єсипенком з 10 березня, але йому відмовили у доступі. Тепер він у письмовій заяві міг пояснити, що його затримали по дорозі до Алушти з Сімферополя. Він стверджує, що ФСБ посадила гранату в його машину, а потім наклала на голову сумку і відвела в підвал без вікон, де чоловіки, усі в балаклавах, роздягли його до голови, а потім піддали описаним вище тортурам . Він каже, що біль був настільки нестерпним, що він був готовий підписати все, що вони поставили перед ним. Його катували доти, доки він не дав необхідного «зізнання», а потім відвезли до Армянська, де ФСБ зняла на відео, як він вказує на схованку, з якої він нібито взяв гранату.
Як уже згадувалося, ФСБ постійно блокувала доступ до адвоката Ладіна, якому навіть вручали письмові заяви, що відхиляли його послуги, які нібито писав Єсипенко. У залі суду стало ясно, коли Ладін вперше зміг поспілкуватися з журналістом, що це не так. Типово, що призначена ФСБ адвокат Синеглазова не оскаржувала затримання Єсипенка і навіть не потрудилася з’явитися в суді.
У своїй заяві Єсипенко пише, що ФСБ наказала йому не наймати незалежного адвоката і підписувати всі «зізнання», інакше вони будуть катувати його знову, лише цього разу електричні дроти будуть прикріплені до його геніталій.
Єсипенко виїхав із Криму разом із дружиною Катериною та їхньою донькою на початку 2015 року. Маленькій дівчинці Стефанії виповнилося шість років, і на даний момент сказали лише, що її тато, який зазвичай контактує кілька разів на день, далеко на роботі.
12 березня Єсипенку інкримінували ч.1 ст. 223 КК РФ (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї), а також незаконне виготовлення боєприпасів. Рішенням Київського районного «суду» Сімферополя його взяли під варту на два місяці, до 11 травня.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео