Житомир Інформ

Голова Служби судової охорони: Без належного рівня безпеки незалежність судової влади не можлива

Голова Служби судової охорони: Без належного рівня безпеки незалежність судової влади не можлива
1022 ПЕРЕГЛЯДІВ

На цьому сьогодні, 7 травня, наголосив Голова Служби судової охорони Валерій Бондар під час вебінару на тему: “Вдосконалення роботи судів через впровадження модельних рішень у сфері судової безпеки”, організованого Проєктом ЄС “Право-Justice”.
У заході, який пройшов під головуванням головної міжнародної експертки з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анни Адамської-Галлант у форматі відеоконференції, взяли участь т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, голова Комітету Ради суддів України Єгор Краснов, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС “Право-Justice”, представники судової влади України.
Загалом участь в онлайн-вебінарі, організованому в межах нової фази Ініціативи “Модельні суди”, взяли майже 180 учасників з понад 70 судових установ усієї України.
Вітаючи учасників вебінару, тимчасовий виконувач обов’язків Голови ДСА України Олексій Сальніков зазначив, що в Україні вже два роки питаннями забезпечення безпеки судових установ та учасників судових процесів опікується новостворений державний орган – Служба судової охорони. За цей час під охорону Служби вже перейшло понад 500 органів та установ судової влади, судові охоронці забезпечили особисту безпеку 20 суддів, на адресу яких лунали погрози.
- Питання забезпечення безпеки судових установ без перебільшення є першочерговим. Адже саме з питання безпеки при вході до приміщення Феміди в людини формується уявлення про суд та його діяльність, - зазначив Олексій Сальніков.
Водночас Голова Служби судової охорони Валерій Бондар зазначив, що Служба не зупиняється на досягнутому і планує до кінця поточного року взяти під свою охорону абсолютно всі установи системи правосуддя держави, крім тих, які знаходяться на окупованих і не підконтрольних Україні територіях.
- Це надважке завдання, надто з урахуванням того обсягу фінансування, що нам визначено на цей рік. Але за рахунок оптимізації організаційно-штатної структури Служби, удосконалення питань організації несення служби та впровадження нової тактики дій ми виконаємо поставлене нам Вищою радою правосуддя завдання щодо взяття ста відсотків судових установ під охорону. Адже без належного рівня безпеки незалежність судової влади не можлива, - наголосив Валерій Бондар і побажав всім учасникам вебінару плідно попрацювати.
Під час вебінару міжнародні експерти Проєкту ЄС “Право-Justice” Даріуш Селіцький, Сільвіу Сандру та Корнеліс Верхаерен ознайомили його учасників з основними напрямами впровадження модельних рішень у сфері судової безпеки та організаційними і психологічними аспектами забезпечення особистої безпеки суддів та працівників апаратів судів.
Своїм досвідом реалізації модельних рішень, пов’язаних із безпекою судових установ, поділилися начальники територіальних управлінь Служби у м. Києві та Київській області, Донецькій області полковники Служби судової охорони Ігор Коваленко та Андрій Єпур, а також керівниці апаратів Сьомого апеляційного адміністративного суду Олена Мілієнко та П’ятого апеляційного адміністративного суду Світлана Плотніцька.
Так, полковник Служби судової охорони Андрій Єпур ознайомив учасників вебінару з умовами забезпечення безпеки судових установ, розташованих поблизу лінії розмежування.
- Обстановка на території Донбасу значно впливає на умови несення служби судовими охоронцями. Особливу увагу ми приділяємо створенню безпечних
умов у разі активізації бойових дій. Тому постійно проводимо тактико-спеціальні навчання й заняття з евакуації відвідувачів, працівників суду та наших співробітників в укриття в разі обстрілів територій, де розташована судова установа, пожежогасіння, визволення заручників, деблокування приміщень суду, – повідомив
полковник Служби судової охорони Андрій Єпур.
Наприкінці заходу Голова Служби судової охорони Валерій Бондар відповів на запитання учасників вебінару і щиро подякував команді Проєкту ЄС “Право-Justice” за підтримку Служби на шляху її розвитку.

Теги: Служба судової охорони, ССО,судова охорона

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео