Житомир Інформ

На Дніпровщині перепоховали 20 солдатів Другої світової війни

На Дніпровщині перепоховали 20 солдатів Другої світової війни
33765 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Майже 80 років потому знову зайшли спокій: в Підгородному перепоховали воїнів Другої світової. Війна не закінчена, поки не похований останній загиблий.

 

Так вважають учасники місії “Чорний тюльпан”, які займаються пошуком останків загиблих у Другій світовій. Біля братської могили у Підгородному 23 травня було людно. Місцеві мешканці, гості та група пошуковців проводжають в останню путь солдатів. За християнським обрядом, у братську домовину.

 

Ми не знайшли жодних ознак, щоб можна було ідентифікувати прізвище, ім’я, знайти родичів. Але за супутніми знахідками, за елементами амуніції, ми встановили, що одні загинули в 41 році, при обороні міста Дніпропетровська, а інші - при визволенні, у 43-ому”, - розповідає керівник пошукової групи громадської організації “Пошук Дніпро” Андрій Біжко.

 

Завідувачка історико-краєзнавчого музею ім. Олекси Коваля Підгородного Лариса Омельченко розповідає: У вересні 41-го тут були локальні вуличні бої, а також великі людські втрати. Це просто був розстріл на річці Самарі. Як кажуть місцеві, вода була червоною від крові”.

 

Всіх бійців знайшли в Підгородному та його околицях. Де саме шукати, пошуковці не знали, тому розкопки затягнулись.

20 чоловік, ми два роки  шукали. Складність в тому, що інколи зачепитись нема за що”, - каже засновник пошукової групи Євгеній Трушенко.

 

Всі знайдені при солдатах особисті речі передали до місцевого історичного музею.

 

 

Читайте також: У Дніпрі медики врятували життя військовим

 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео