Житомир Інформ

Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі

Верховна Рада ухвалила закон про ринок землі
232605 ПЕРЕГЛЯДІВ

Народні депутати прийняли у другому читанні законопроєкт №2178-10 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про обіг земель сільськогосподарського призначення». «За» проголосували 259 нардепів, «проти» —24, утрималися — 3, не голосували — 29.

Новий закон дозволяє зняти багаторічний мораторій, який не дозволяв власникам земельних паїв законно розпоряджатися своєю власністю. Документ набере чинності з 1 липня 2021 року. Він передбачає можливість купівлі землі тільки громадянами України до 1 січня 2024 року та не більше 100 гектарів в одні руки. З 1 січня 2024 року купувати землю зможуть і юридичні особи, але не більше 10 тисяч гектарів в одні руки.

Згідно з законом, землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть. А для іноземців купівля землі в Україні можлива тільки після референдуму.

Банки можуть стати власниками землі тільки за умови, що земельна ділянка дісталася їм як заставне майно за непогашеним кредитом. Такі ділянки банки мають продати протягом двох років після отримання права власності на земельних торгах.

Орендарі земель, які працюють на них та мають право користування не пізніше ніж з 2010 року, можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок та без проведення земельних торгів. Право власності покупець отримує після першого платежу.

Розрахунок за покупку ділянок буде проходити тільки в безготівковій формі.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео