Житомир Інформ

Австрійська осінь: як проходив фестиваль класичної музики

Австрійська осінь: як проходив фестиваль класичної музики
258879 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міжнародний музичний фестиваль “Австрійська осінь” пройшов у Дніпрі вже друге. Гостей підвозили машинами преміум-класу, а місцеві ресторатори влаштували дні австрійської кухні. 

Історія створення фестивалю “Австрійська осінь” почалася зі знайомства.

Буквально 4 роки тому ми познайомилися з дуже цікавою людиною, він австрієць, живе у нас в Україні і ходить до нас в філармонію”, - розповідає Ігор Хініч, директор Дніпропетровської філармонії.

Так австрієць, бізнесмен Томас Бруннер заснував клуб Друзів філармонії. Восени 2018-го вони допомогли музикантам створити власний фестиваль симфонічної музики. Австрійську тематику обрали неспроста.

Для нас австрійська та німецька музика - це такі альма-матер, тому що вся класична академічна музична культура побудована на такому підґрунті, австрійській та німецькій музиці”, - пояснює Наталія Пономарчук, диригентка симфонічного оркестру Дніпропетровської філармонії.

Торік фестиваль відвідали 2 тисячі поціновувачів класики. Цього року гостей було майже на тисячу більше. Та й сам фестиваль тривав на день довше. Незмінним же лишилося те, що захід відвідали гості з Австрії. 

Тріо братів Еггнер з Відня - вперше у Дніпрі. Розповіли, програма фестивалю дозволяє грати музику декількох епох. 

“Добре, що тут така різноманітна програма. Ми виконуємо одного класичного композитора, одного романтичного та навіть імпресіоніста”, - каже піаніст Крістоф Еггнер.

Вражені австрійці й залою філармонії.

“Добре, що це не така велика зала, в яких ми зазвичай граємо. Це ідеальний розмір приміщення, щоб бути ближче до аудиторії. І це дуже особливо, тому що зазвичай такі приміщення великі, а тут створюється унікальна атмосфера. І мені дуже сподобалось”, - поділився враженнями Флоріан Еггнер, віоленчеліст. 

Цілий тиждень, поки проходив фестиваль, 10 ресторанів Дніпра збирали кошти на потреби філармонії. 

“Пропонували спеціальні австрійські меню, і весь прибуток від цього австрійського меню вони, як благодійність, передадуть філармонії”, - каже Томас Бруннер.

Одна з нагальних потреб - акустична стінка або ж кабінет сцени, які суттєво покращать якість звуку. 

У планах філармонії та клубу Друзів наступний фестиваль - Українська весна. Та вже сьогодні розпочали підготовку до наступної австрійської осені. 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео