Житомир Інформ

Батьки дніпровських школярів обурені збором персональних даних

Батьки дніпровських школярів обурені збором персональних даних
23915 ПЕРЕГЛЯДІВ

У навчальних закладах їх змушують заповнювати анкети, які оприлюднюють безліч особистої інформації. На сайті міськради повідомляють, що це необхідно для отримання електронного учнівського квитка та перепустки до школи.

Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради роздає у школи анкети з одинадцяти аркушів, в яких батьки учнів мають вказати особисту інформацію про членів своєї родини, ба більше — ще й додати копії паспортів та ідентифікаційних кодів.

Мати двох школярів Юлія каже, щойно прийшли до школи — отримали анкети від міської ради. Хтось заповнив їх у друкованому варіанті, іншим сказали терміново зробити це в електронному вигляді на сайті.

«Кожного дня нагадують, що обов'язково кожен заповнює електронну анкету та відписується особисто вчителю», — каже Юлія Литвиненко.

За її словами, в анкеті вимагають безліч особистих даних: номери телефонів, імейли, фактичне місце проживання, електронні копії паспортів, кодів та ще й електронний підпис, який дає згоду на обробку цієї інформації.

«Мене обурює цей момент, я вже просто не знала, до кого звернутися, адже ані вчителя, ані директор не говорять, навіщо. Говорять «так треба», — зазначає Юлія. — Мене зачепило, що треба до 4-го числа, а з 5-го починається передвиборча кампанія».

Тим часом, на сайті дніпровської міської ради йдеться, що анкети необхідні нібито для програми «Безпечна школа». Після реєстрації на сайті діти отримають електронні учнівські квитки та перепустки до школи. Батьки ж не бачать у передачі особистої інформації для цього жодного сенсу, адже вся необхідна для перепустки інформація зберігається у школі.

Із цим абсолютно згоден чинний депутат міської ради Олександр Купрієнко. Він каже, насправді, те що робить команда Філатова — збір особистої інформації про потенційних виборців.

«По-перше, депутати і виконком не ухвалювали рішення щодо роздачі цих анкет, — наголошує Олександр Купрієнко. — По-друге, ніхто не має права заборонити учню приходити до школи, а всі дані школяра надаються при вступі до навчального закладу, більше ніякої інформації не потрібно. Тому не хвилюйтеся і не заповнюйте, тому що ваші дані будуть використані у передвиборній агітації».

Побоювання депутата у прямому ефірі проєкту «Лінія захисту» на телеканалі «D1» підтвердила і юристка Ірина Моргун.

«Я аналізувала ці анкети з фото в мережі і бачила там зазначення, що суб’єкт Дніпровська міська рада має право передавати персональні дані, розповсюджувати їх з таким зазначенням, що якщо людина підписує, то таке право з’являється», — каже юристка.

От тільки, як саме та яку інформацію міська рада використовуватиме, ніде не конкретизується, що й викликає подив, каже правозахисниця. Тож Ірина застерігає батьків: ніхто не може змушувати їх передавати особисту інформацію — це незаконно. Її можна надати виключно за особистим бажанням. Якщо ж через відмову заповнювати анкету дитині не нададуть перепустку до школи або учнівський квиток, потрібно звертатися до правоохоронців та правозахисників.

Теги: персональні дані,анкети, Дніпро,школярі,батьки ,місцеві вибори

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео