Житомир Інформ

У Синельниковому перепоховали льотчиків Другої світової війни, яких розшукували майже 80 років

У Синельниковому перепоховали льотчиків Другої світової війни, яких розшукували майже 80 років
68720 ПЕРЕГЛЯДІВ

Три екіпажі штурмовиків були збиті німцями у вересні 1943 року. Пошуковцям вдалося знайти рештки чотирьох захисників із двох зниклих літаків.

У Синельниковому відбулась церемонія перепоховання учасників Другої світової війни. Їхні тіла шукали майже 80 років і нарешті повернули з безодні забуття. Як розповіли пошуковці Дніпра, 20 вересня 1943 року з аеродрому в Краматорську на штурм військ німецьких загарбників вилетіло 8 екіпажів захисників. По завершенню боїв на позиції повернулись тільки п’ять. Про долю ще трьох екіпажів ніяких відомостей не було. Імена шістьох льотчиків були видалені зі складу частини як ті, що не повернулися з бойового завдання.

Цьогоріч пошуковцям таки вдалося відшукати рештки захисників із двох зниклих літаків та не тільки встановити загиблі екіпажі, а й знайти родичів загиблих.

«Екіпажі трьох штурмовиків 77 років були невідомо де, — розповів пошуковець ГО «Пошук-Дніпро» Андрій Бежко. — По документах вони проходили як ті, що не повернулися з бойового завдання. І цим похованням ми ставимо у стрій два екіпажі штурмовиків».

У церемонії перепоховання взяли участь представники Синельниківської громади, місцеві мешканці, члени громадської організації «Пошук-Дніпро». Українські військовослужбовці супроводили домовини з рештками воїнів до місця поховання, а місцевий панотець відслужив заупокійну літургію.

Теги: перепоховання,Синельникове,Друга світова війна,екіпажі,пошуковці

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео