Житомир Інформ

Скільки скарг про порушення мовного закону вже отримав Тарас Кремінь?

Скільки скарг про порушення мовного закону вже отримав Тарас Кремінь?
125071 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 16 січня почав діяти новий закон про обов’язкове використання української мови під час обслуговування клієнтів та під час ведення робочого процесу. Згідно з законом тепер всі зобов’язані розмовляти державною мовою. Винятків немає. Проте виникли проблемі із тим, що багато хто нею просто не володіє.

Тож сьогодні мовний омбудсмен розповів, як почав діяти мовний закон на Україні. Тривалість дії цього закону лише тиждень, а до Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови вже надійшло багато скарг з приводу порушень. Тарас Кремінь на своїй сторінці у Фейсбуці розповів: “До Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг і звернень громадян”.

Як зауважив сам омбудсмен, найбільше скаржаться кияни. З Києва та області вони вже отримали 74 скарги на порушення використання мови. Зі Львову надійшло 17 скарг, з Харкова та Одеси вони отримали по 12 скарг. Всі інші регіони майже не скаржаться на порушення мовного закону.

Більша частина скарг — на відсутність українських версій інтернет-сторінок. Таких скарг 117. Через обслуговування російською мовою надійшло 34 повідомлення, реклама отримала всього 25 скарг. Найменший відсоток наразі у сфері освіти та влади. Наразі влада вирішує, як вона буде розбиратись в цій ситуації.



©2020 zhytomyr-inform

Мої відео