Житомир Інформ

День рідної мови: як і коли започаткували це свято?

День рідної мови: як і коли започаткували це свято?
9686 ПЕРЕГЛЯДІВ


Мова завжди була однією із найважливіших складових розвитку нації. Поки живе мова, поки існує й народ. Про це казали видатні діячі культури. Коли вмирає мова, тоді вмирає й нація. Вона береже наш культурний спадок. Вона є тим, що допомагає нам розуміти один одного. Тож в усьому світі люди цінують та бережуть цей скарб.

Насправді в цього свята не така вже й давня історія. Відзначають його із 2000 року, проте започаткували у 1999 році. Офіційною датою вважається 21 лютого. Першими, хто заговорив про необхідність започаткування цього дня, були члени Генеральної асамблеї ЮНЕСКО. В першу чергу метою цього свята було сприяння розвитку мовної культури та багатомовності. Дату обрали не випадково. 21 лютого 1952 року сталась жахлива подія. В цей день у Бангладеші розстріляли студентів, які вийшли на мирну демонстрацію на захист рідної мови.

В ЮНЕСКО переконані, що така ініціатива сприятиме підтримці розвитку мов. Зараз у світі існує 6000 мов, якими розмовляють носії. Проте більшості з них загрожує знищення через те, що вони вже майже зникають з повсякденного життя. Але як же нам зберегти культуру, якщо ми не можемо зберегти власну мову?

Для того, щоб нашу мову не просто пам'ятали, а й активно використовували, кожного року в День мови в Україні влаштовують для дітей різні конкурси та вистави, проводять зустрічі з письменниками. Також відбуваються фестиваль та конкурси для найталановитіших дітей. Крім дня мови, в Україні також існує день української писемності. Його святкують 9 листопада. Цей день також є днем пам'яті Нестора Літописця.

Наша мова є однією із найдавніших на континенті. Це зумовлює її насиченість різними діалектами. На відміну від інших слов'янських мов, ми маємо цілих 7 відмінків. Тож українська мова — не просто одна з найдавніших, вона ще й одна із наймилозвучніших мов світу.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео