Житомир Інформ

Співпраця України та США в атомній галузі витіснить рф зі світового ринку

Співпраця України та США в атомній галузі витіснить рф зі світового ринку
355685 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко під час віртуального публічного заходу «Розбудова ядерної енергетичної незалежності США: зв’язок з росією», організованого Атлантичною радою (Atlantic Council), заявив, що Україна зацікавлена в розвитку і поглибленні співпраці з американськими партнерами для витіснення російської федерації зі світових ринків ядерних технологій та урану.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

За словами очільника міненерго, росія продовжує посідати вагоме місце на світових ринках ядерних технологій та урану, незважаючи на те, що своїми терористичними діями в Україні й захопленням ядерних об’єктів порушила сім базових принципів ядерної та радіаційної безпеки і наражає світ на ядерну катастрофу. 

«Це неприпустимо. Ситуація на окупованій росіянами найбільшій у Європі Запорізькій АЕС погіршується з кожним днем. І питання інциденту – це тільки питання часу... Тому ми наполягаємо на застосуванні санкцій щодо «Росатому» та усуненні росії зі світових ринків», — сказав Міністр енергетики.

За його переконаннями, українсько-американська співпраця в атомній галузі може значно прискорити відповідні процеси. Він додав, що сторони навіть мають конкретні результати успішного співробітництва.

Зокрема, американська Westinghouse спільно з фахівцями «Енергоатому» виготовили новий вид ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440, що зруйнувало російську монополію і дозволило європейським країнам, які раніше купували тільки російське ядерне паливо, обрати альтернативного виробника. «Це також відкрило ворота для запровадження санкцій», - додав міністр. Також ведеться спільна робота з Westinghouse над будівництвом в Україні двох нових атомних блоків типу AP-1000, які у майбутньому можуть бути побудовані і в інших європейських країнах. 

Крім цього, Герман Галущенко зазначив, що Україно успішно співпрацює зі ще з однією американською компанією – Holtec, зокрема над реалізацією проєкту будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

«Я вважаю, що зараз саме час для збільшення впливу Сполучених Штатів у атомній галузі в Європі. Це момент, коли можна замінити російські ядерні технології в Європі», — сказав очільник Міненерго.

Міністр енергетики зазначив, що зараз необхідно скоординувати зусилля для витіснення росії зі світових ринків урану. Він підкреслив, що Україна вже має домовленості з компаніями Великої Британії та Канади, які дозволять послабити позиції країни-агресора і на цьому ринку.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Міністерства енергетики України повідомляла про технічні проблеми на Запорізькій атомній електростанції, які з кожним днем збільшуються, адже вона вже майже 2 роки знаходиться під російською окупацією. Тому, за словами міністра енергетики України Германа Галущенка, розв’язати відповідні проблеми може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ, яка вимагає негайного звільнення росіянами окупованого об’єкта і передача ЗАЕС Україні.
  • За словами очільника Міненерго, наразі від роботи на станції усунуто близько 400 висококваліфікованих, ліцензованих працівників: «Це персонал, який має ліцензію на виконання відповідних функцій. Очевидно, що ті, ким їх будуть замінювати, не матимуть ліцензії. І це, безумовно, вплине на роботу станції, а значить - на ядерну та радіаційну безпеку і в цілому функціонування об’єкта». 
  • Також раніше міністр енергетики в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини» розповів, що Хмельницька атомна електростанція буде найбільшою у Європі й навіть більшою за потужністю, ніж Запорізька АЕС.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео