Житомир Інформ

Підтримка від ЄС обсягом 50 млрд євро посилити нашу макроекономічну стабільність

Підтримка від ЄС обсягом 50 млрд євро посилити нашу макроекономічну стабільність
307914 ПЕРЕГЛЯДІВ

27 лютого Європейський парламент підтримав Регламент щодо започаткування Ukraine Facility. Згідно з цією програмою, Україна отримає від ЄС підтримку обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року, з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

“Затвердження програми Ukraine Facility дозволить посилити нашу макроекономічну стабільність та наблизити Україну до членства в Європейському Союзі”,— сказала Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Регламент визначає напрями, форми та порядок надання фінансової підтримки для України. Отож, програма розділяється на три основні складові:

  • Перша складова - пряма підтримка державного бюджету - 38,27 млрд євро, з яких 33 млрд євро у формі кредитів та 5,27 млрд євро у формі грантів;
  • Друга складова - спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах - 6,97 млрд євро;
  • Третя складова - технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше - 4,76 млрд євро. 

Ба більше, Ukraine Facility передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску програми. Наразі Уряд спільно з європейськими партнерами працює над укладенням відповідного меморандуму, підписання якого очікується у березні. 

Як зазначають в Мінекономіки, документ буде затверджено в Уряді та передано на розгляд Європейській комісії після врахування у Плані фінальних вимог регламенту Ukraine Facility. Остаточне затвердження Плану з боку Євросоюзу очікується у квітні, що дозволить Ukraine Facility повноцінно працювати. 

Основою для надання бюджетної підтримки в рамках програми є План для Ukraine Facility, який передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки. Бюджетна підтримка в рамках Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ. 

Відповідно до затвердженого регламенту, Україна має доопрацювати План, серед іншого врахувавши в ньому наступні умови: 

  • Посилити захист від кіберзагроз і стійкість до дезінформації та зовнішнього втручання;
  • Посилити заходи зі сприяння гендерній рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат;
  • Підвищити доступність соціальної допомоги для вразливих груп населення, включаючи ветеранів та ВПО;
  • Протидіяти екологічними злочинами, в тому числі шкоді, завданих війною, та забезпечити дотримання принципу "Не завдавати значної шкоди" щодо кліматичних та екологічних цілей у воєнних та післявоєнних сценаріях;
  • Посилити транскордонне співробітництво з сусідніми державами у сфері торгівлі, захисту довкілля та боротьби зі злочинністю;
  • Спрямувати 20% грантових коштів в рамках першої складової програми (1,05 млрд євро) на потреби регіонів щодо відновлення та модернізації.

В Україні підготовкою Плану займається уряд за координації Міністерства економіки України, а також з постійними консультаціями з представниками Європейської комісії, що забезпечило відповідність документа більшості вимог затвердженого регламенту на етапі попередньої підготовки. Крім цього, до створення Плану активно залучались представники бізнесу, громадських організацій, парламенту, а також представники регіонів. Зокрема, у Плані було частково або повністю враховано 133 пропозиції від представників бізнесу та 84 від громадських організацій.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео