Житомир Інформ

Спільна декларація міністрів: Посилення захисту та відновлення культурної спадщини України в контексті міжнародного співробітництва

Спільна декларація міністрів: Посилення захисту та відновлення культурної спадщини України в контексті міжнародного співробітництва
389683 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно відбувся круглий стіл, у якому взяли участь Міністри культури України, Латвійської Республіки, Польщі, Литовської Республіки Естонської Республіки, а також Ернесто Оттоне, заступником генерального директора ЮНЕСКО з питань культури. Під час зустрічі учасники підписали Спільну декларацію щодо посилення захисту та відновлення культурної спадщини України в контексті міжнародного співробітництва.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Цю зустріч організували з нагоди відзначення 20-річчя Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини 2003 року, як частина святкування 150-річчня Латвійського фестивалю пісні й танцю, традиція проведення якого внесена до Списку ЮНЕСКО шедеврів усної та нематеріальної культурної спадщини людства. Вони фокусувались на обговоренні захисту, збереження та відновлення української культурної спадщини в умовах повномасштабної війни в Україні.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час проведення круглого столу висловив вдячність країнам-партнерам за масштабну підтримку та солідарність з незалежною, мирною та демократичною Україною, зокрема у сферах захисту та збереження культурної спадщини України та консолідації зусиль у підтримці українських культурних та креативних секторів, під час неспровокованої військової агресії росії проти України, яка триває вже 500 днів, де об’єкти культурної спадщини продовжують бути стратегічними цілями атак російської армії.

«Протягом 500 днів український народ опирається загарбнику, який продовжує запускати ракети та скидати бомби на житлові будинки, лікарні, школи та культурні центри, музеї та театри. Ворог, який знищує українців лише за те, що вони є українцями – носіями української мови та культури, традицій та історичної пам'яті», — заявив Міністр.

За його словами, російська армія пошкодила 1582 об’єкти культурної інфраструктури. Понад 600 пам’яток культурної спадщини було пошкоджено, третина з них — знищена.

У МКІПУ наголошують, що руйнування дамби Каховської ГЕС нанесло серйозної шкоди. Це стало найбільшою екологічною та гуманітарною трагедією для України, а також створило нові загрози для сектору культури країни. Багато пам’яток історії, архітектури та містобудування були повністю або частково підтоплені. Крім того, втрачено землеробські знання та навички, пов’язані з кулінарією. Підтоплення пам’ятних місць та місць проведення певних ритуалів, може вплинути на історичну пам’ять, її практики та передачу знань (наприклад, «традиційний матвіївський зелений борщ «Червонянський»).

Наразі Міністерство співпрацює  з громадським сектором  над інвентаризацією нематеріальної культурної спадщини та її включенням до Списків нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Крім того, розпочато діалог щодо поліпшення законодавчих інструментів у захисті культурної спадщини, запрошуючи кафедру ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини та законодавства при Латвійській академії культури. 

Також Міністр культури звернув увагу на важливість захисту культурної спадщини в зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Він також підкреслив важливість впровадження ефективних механізмів протидії пограбуванню та незаконному вивезенню українських культурних цінностей на територію росії або на тимчасово окуповані території, що здійснюється російською окупаційною владою, оскільки це є грубим порушенням міжнародного права.

Так, за круглим столом, міністрами культури було підписано  Спільну декларацію, у якій йдеться про намір посилити зусилля з охорони та промоції культурної спадщини України, зокрема нематеріальної. Вони закликали Європейську комісію та країни-члени Європейського Союзу збільшити фінансову підтримку для відновлення культурних та креативних секторів та реставрації культурної спадщини України, які постраждали від війни росії проти України.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео