Житомир Інформ

Безбар’єрний словник: як правильно говорити про ув’язненого

Безбар’єрний словник: як правильно говорити про ув’язненого
328835 ПЕРЕГЛЯДІВ

Продовжуємо вчитися безбар’єрному спілкуванню. Сьогодні мова про людину, яка перебуває чи перебувала в місцях позбавлення волі. Про це розповіли у Східному міжрегіональному управління Міністерства юстиції. 

«Ув’язнений» та «в’язень» – слова, які застосовуються до різних аспектів обмеження особистої свободи. Тож, їх можна використовувати в мовленні.

Стосовно ж людини, яка відбула термін ув’язнення, краще все-таки не говорити «колишній засуджений», адже особа вже постала перед судом та відбула покарання. Винятком можуть бути деякі ситуації, наприклад, як робота над журналістським матеріалом, в якому йдеться про життя людей, що побували за ґратами тощо.

«Зек» та похідні від нього слова за роки вжитку набули негативного забарвлення, хоча по суті є абревіатурою, що використовувалась у радянські часи.

Нагадаємо, що онлайн-посібник «Довідник безбар’єрності», розроблений за ініціативи першої леді Олени Зеленської, включає словник з правильними толерантними визначеннями різних верст населення. Крім іншого, інтернет-майданчик містить етичні консультації по взаємодії у стресових ситуаціях, слушні поради у воєнний час та багато іншого.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео