Житомир Інформ

МКІП проведе низку заходів щодо політики безбар’єрності та недискримінації

МКІП проведе низку заходів щодо політики безбар’єрності та недискримінації
303026 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого та іншими партнерами організовує комунікаційні заходи для працівників бібліотечної сфери щодо політики безбар’єрності та недискримінації. Там розповідатиметься про важливість створення безбар’єрного середовища, зокрема придбання книжок шрифтом Брайля для поповнення бібліотечних фондів у територіальних громадах.

Про це повідомляє пресслужба МКІП.

Так, до кінця 2023 року заплановано проведення таких заходів:

1. Лекція-консультація про Марракеський договір та роль публічних бібліотек у його реалізації (листопад 2023 року).

Йтиметься про інформаційну безбар’єрність – коли незалежно від функціональних порушень чи комунікативних можливостей люди мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, зокрема шрифт Брайля, великошрифтовий друк, аудіодескрипція (тифлокоментування), переклад жестовою мовою, субтитрування, формат, придатний для зчитування програмами екранного доступу, формати простої мови, легкого читання, засоби альтернативної комунікації. 

Марракеський договір для України набуває чинності 8 вересня 2023 року. Угода спрямована на усунення бар’єрів, створюваних законодавством про авторське право для осіб з обмеженнями сприймати друковану інформацію щодо доступу до книжок та інших культурних матеріалів. Українські бібліотекарі мають бути обізнаними з цим міжнародним договором. До проведення заходу долучається ВГО «Національна асамблея людей з інвалідністю України». Вона першою в Україні розпочала просвітницьку кампанію щодо ознайомлення із положеннями Марракеського договору. Її експерти підготували видання «Марракеський договір: питання та відповіді». 

2. Круглий стіл «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності у публічних бібліотеках» (листопад 2023 року).

Серед складових безбар’єрності:

  • освітня безбар’єрність – це рівні можливості та вільний доступ до освіти, зокрема освіти протягом життя, а також здобуття іншої професії, підвищення кваліфікації та опанування додаткових компетентностей;
  • економічна безбар’єрність. Незалежно від віку, статі, сімейного стану чи стану здоров’я всі громадяни мають умови та можливості для працевлаштування, отримання фінансових та інших ресурсів для заняття підприємництвом чи самозайнятістю;
  • інформаційна безбар’єрність – коли незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей люди мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, зокрема шрифт Брайля, великошрифтовий друк, аудіодескрипція (тифлокоментування), переклад жестовою мовою, субтитрування, формат, придатний для зчитування програмами екранного доступу, формати простої мови, легкого читання, засоби альтернативної комунікації;
  • фізична безбар’єрність – доступність усіх об’єктів фізичного оточення для всіх соціальних груп незалежно від віку, стану здоров’я, інвалідності, майнового стану, статі, місця проживання та інших ознак;
  • цифрова безбар’єрність – це коли усі суспільні групи мають доступ до швидкісного Інтернету, публічних послуг та публічної цифрової інформації. 

Також зазначається, що бібліотеки, які зобов’язані надавати вільний доступ до друкованих та електронних видань, інформації всім соціальним та віковим групам в межах відповідної територіальної громади, мають відповідати вимогам безбар’єрності. 

3. Вебінар «Безбар’єрність у публічних бібліотеках України: визначення стану та планування необхідних змін» (грудень 2023 року).

Реалізація заходів із досягнення безбар’єрності у публічних бібліотеках потребує методичного забезпечення. Сьогодні доступний певний ряд матеріалів, зокрема, відомий Довідник безбар’єрності.  

Під час вебінару представлять Методичні рекомендації для публічних бібліотек  із питань безбар’єрності та Методику оцінки стану безбар’єрності у публічній бібліотеці, розроблені НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Комунікативні заходи будуть проведені в режимі відеоконференції з використанням платформи Zoom, а про дату й час проведення повідомлять пізніше.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео