Житомир Інформ

Студенти і викладачі педуніверситету взяли участь у міжнародному молодіжному обміні у рамках програми Erasmus + Youth «Ми створюємо відкритий світ: цифровізація, природа, інклюзія»

Студенти і викладачі педуніверситету взяли участь у міжнародному молодіжному обміні у рамках програми Erasmus + Youth «Ми створюємо відкритий світ: цифровізація, природа, інклюзія»
352995 ПЕРЕГЛЯДІВ

Студенти і викладачі Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка взяли участь у міжнародному молодіжному обміні у Польщі у рамках програми Erasmus + Youth «Ми створюємо відкритий світ: цифровізація, природа, інклюзія». Два тижні учасники з Північної Македонії, України й Польщі навчалися, спілкувалися, дискутували та пізнавали культуру і традиції своїх країн. Обмін відбувався на території гірського району Бещади, на прикордонні України, Польщі та Словаччини.

ПНПУ імені В. Г. Короленка представляли студентка психолого-педагогічного факультету спеціальності 013 Початкова освіта Анна Звенігородська, студенти факультету філології та журналістики спеціальності 061 Журналістика Олександра Артеменко, Богдан Фастовець і асистентка кафедри педагогічної майстерності та менеджменту імені І. А. Зязюна Руслана Величко.

          Учасники взяли участь у майстер-класах з цифрової грамотності, заняттях з арт-терапії, дискусіях, переглядали документальні фільми на тематику проєкту, знайомилися та відвідували пізнавальні екскурсії.

          Організувала проєкт Фундація «Ініціатива» (Fundacja «Inicjatywa») (Польща), яка презентувала свій досвід з іпотерапії, як методу фізичної  та психологічної реабілітації. Організація проводить тренінги на тему волонтаріату для молоді з інвалідністю та заняття з вивчення сучасних комп’ютерних технологій, об’єднує громаду навколо суспільно важливих тем, спрямованих на включення людей з інвалідністю до життя місцевої громади.

          Партнером від України виступила громадська організація «Центр культури та Розвитку Горизонт», яка має великий досвід у сфері молодіжної роботи за допомогою неформальної освіти.

          Лідери партнерської організації World of Change (Північна Македонія) розповіли про те, як їхня громадська організація приваблює молодь та до яких сфер діяльності залучають активістів.

          На обміні учасники дискутували на тему інклюзії і стереотипів, які існують у суспільстві. Студенти переглянули короткі тематичні відео на цю тему та обговорювали в групах, як соціум сприймає людей з інвалідністю.

          Кожна група підготувалася до дискусії «Світ без бар’єрів – чи це можливо?» Молоді люди обговорили, як виглядає доступність у тих країнах, з яких вони приїхали, та дійшли висновку, що ця проблема спільна для всіх країн Центральної і Східної Європи.

          Учасники поділилися своїми спостереженнями, чому доступність така важлива і як її реалізують на практиці. У рамках проєкту відбувалися майстер-класи з іпотерапії від інструкторок з Польщі Олени Гаран, Ягоди Стуй та інструкторки з України Наталії Винник.

          Також відбулася важлива зустріч з координатором доступності Малгожатою Мателовскою, яка розповіла про право на доступність, групи користувачів, що піддаються цифровому виключенню та доступність вебсайтів для людей з порушенням зору, людей з інвалідністю, літніх людей.

          Під час обміну учасники багато говорили та дискутували на тему цифрової залежності, провели дискусію щодо свідомого користування інтернетом, його використання як джерела освіти й саморозвитку та інструменту для співпраці, взаємодопомоги та підтримки.

          Виявилося, що в поведінці у мережі представників різних країн є багато спільного. Серед типових шкідливих дій є поширення неперевіреної інформації та нескінченне повторення подібних постів.

          Важливим аспектом життя студентів під час обміну стали туристичні екскурсії. Учасники обміну визнали, що Бещади цілком підходять для відпочинку після майстер-класів, пробіжок, скандинавської ходьби або звичайних прогулянок. Неподалік (близько 10 км) знаходиться величезна дамба з гідроелектростанцією та найбільшим штучним озером Польщі (озеро Соліна). Це дуже екологічне та привабливе місце, куди приїжджають туристи з усієї Європи. В околицях осередку, де відбувся міжнародний обмін, також є невелика дамба та озеро. У діапазоні 10-40 км знаходяться найвищі вершини Бещад з найкрасивішими видовищними панорамами Польщі.

           Молодь відвідала три туристичні локації й познайомилися з культурою та природою Польщі.

          Першою локацією став «Музей млинарства в Устриках Дольних». Він знаходиться в будівлі колишнього млина, який був побудований у 1905 році. Музей — єдине місце в Польщі, де можна ознайомитись з повним циклом очищення та подрібнення зерна на сучасних млинах.

          Друга локація — Бещадський національний парк, де учасники насолоджувалися прогулянками лісом, спостерігали за стадом бізонів і дізнавалися більше про їх життя.

          Третьою локацією стали Бещади, гори Польщі, Словаччини та України, частина Східних Карпат (Східні Бескиди). Бещади — порівняно низькі гори. Їх не так важко подолати навіть не дуже підготовленим мандрівникам, тому учасники мали можливість піднятися на гору а також насолодитися видом з висоти дерев’яної вежі. 

          Учасники відвідали також музей народної архітектури в Саноку. Це найбільший музей у Польщі, з більш ніж 150 об’єктами дерев’яної архітектури на площі 38 га. Етнографічний парк, який являє собою спільне поселення різних етнічних груп: поляків, українців, німців та ін.

          Проект розпочався за кілька днів до війни в Україні і це не могло не вплинути українських учасників програми обміну. Разом з Фундацією Ініціативна молодь з України ініціювали допомогу нашим землякам, які кілька діб з маленькими дітьми стояли на польському кордоні — координувала доїзд, поселення, забезпечення першими необхідними речами. Людей, які потребували допомоги особливо у перші дні, було надзвичайно багато. Вражає згуртованість поляків, їхня рішучість та швидкість у реагуванні на ситуацію, готовність довезти від кордону, нагодувати і прихистити.

 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео