Житомир Інформ

Голова РМУ університету представив Полтавщину на міжнародній зустрічі в МОН України

Голова РМУ університету представив Полтавщину на міжнародній зустрічі в МОН України
353568 ПЕРЕГЛЯДІВ

21 липня 2023 р. у Міністерство освіти і науки України відбувся круглий стіл, присвячений науці та вищій освіті у відновленні України, організований Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України. У роботі англомовного наукового зібрання взяли участь молоді вчені – регіональні представники РМУ при МОН із 18 регіонів України, серед яких Полтавщину представляв завідувач кафедри культурології Олександр Лук’яненко.

Від імені українського уряду Генеральний директор директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України Ігор Таранов привітав учасників круглого столу та окреслив стратегію руху міністерства у напрямку підтримки молодої науки.

Акцент заходу стояв на налагодженні співпраці з європейськими науковими об’єднаннями. Для цього до України завітали представники European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers (Eurodoc). Європейська рада докторантів та молодших дослідників є міжнародною федерацією 25 національних організацій здобувачів наукового ступеня доктора філософії та  молодих наукових співробітників із 23 країн Європейського Союзу та Ради Європи.

Президент Sebastian Dahle та Віцепрезидентка Євродок Pil Maria Saugmann презентували місію та бачення організації, описали структуру утворення та роботу з партнерами, а також пояснили можливі форми співпраці. Під час повітряної тривоги робота круглого столу тривала в офіційному бомбосховищі МОН України.

Представники РМУ при МОН презентували діяльність Ради в умовах війни. Олександр Лук’яненко презентував діяльність молодих науковців Полтавщини. Його виступ був побудований за матеріалами обговорень представників закладів вищої освіти Полтавщини, котрі нині кооперуються для формування спільного інтелектуального простору молодих науковців: Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтавського університету економіки і торгівлі, Полтавського державного аграрного університету, Полтавського державного медичного університету, Полтавського інституту економіки і права Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського та Інституту культури і мистецтв ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Доповідач зупинився на проблемах науки у регіоні, активності під час війни та перспективах діяльності рад молодих учених України у процесі відбудови України. Олександр Вікторович зауважив спільні проблеми для усієї України. Серед них відсутність окремих галузевих стандартів вищої освіти для підготовки докторів філософії, слабку мотивація молодих учених, зменшення їхньої кількості у 3BO, низьку зацікавленість результатами НДР з боку інноваційно орієнтованого бізнесу; звернув увагу на застарілу матеріально-технічну базу у багатьох інституціях для проведення новітніх досліджень; відсутність багатопрофільної університетської клініки у Полтаві та відсутність кооперації між установами, галузями та окремими спеціалістами у виконанні наукових досліджень.

Під час характеристики діяльності молодих науковців Полтавщини у часи війни, голова РМУ ПНПУ описав участь молодих учених області в роботі волонтерських штабів при університетах та центрах підтримки постраждалих від війни; активності під виконання соціальної функції університетів (школи для дітей із внутрішньо переміщених родин, Університет третього віку та Центр освіти дорослих); активізацію роботи в міжнародних проєктах (Meet UPI, Academic IQ, British Council, Erasmus+ з такими темами, як «Європейський досвід інформаційної безпеки та систем захисту інформації в сучасних умовах масштабних кібератак», «Розвиток потенціалу підготовки учителів іноземної мови як шлях до впровадження багатомовної освіти та європейської інтеграції України», «Забезпечення екологічної, економічної та інформаційної безпеки: досвід ЄС для України», «Центри сертифікації викладачів: інноваційні підходи до досконалості викладання», «Формування стратегії розвитку особистості в цифровому освітньому просторі: Україна-ЄС» тощо. О. Лук’яненко звернув увагу на функціонування проектів соціальної дії «Нескорені. Ветерани України – учасники АТО», «Війна і Слово» тощо, а також на завершення поточних проєктів  типу «Формування організаційно-економічних засад запобігання загрозам соціально-економічній безпеці України в умовах пандемії».

Характеризуючи перспективи роботи, регіональний координатор РМУ при МОН України від Полтавщини наголосив на кроках по створенню РМУ при Полтавській ОВА, на підготовці спеціалістів та реалізації проєктів із кризової психології, соціально-психологічної реабілітації та повоєнної адаптації; на залученні молодих науковців у проєктах «Штучний інтелект з точки зору індустрії 5.0: загрози та виклики» (аерокосмічні дослідження, біоінженерія тa штучний інтелект), «Створення муніципальної автоматизованої системи екологічного моніторингу атмосферного повітря» на основі системної інтеграції державних, муніципальних та громадських засобів моніторингу» тощо.

Упродовж дискусії  молодими вченими та Євродок обговорено подальші напрямки співпраці.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео