Житомир Інформ

МОН: З нового навчального року будуть закриті школи, де навчається менше 45 дітей, особливо в сільських районах.

МОН: З нового навчального року будуть закриті школи, де навчається менше 45 дітей, особливо в сільських районах.
182288 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство освіти та науки України прийняло рішення з 1 вересня 2025 року закрити школи, де навчається менше 45 дітей, особливо в сільських районах. Повідомлення про це надійшло від пресслужби МОН. За новими правилами, ця зміна стосуватиметься лише учнів 5-11 класів, забезпечивши можливість продовжити навчання в опорній школі для дітей початкових класів.

Пояснення Міністерства, розміщене на офіційному веб-сайті МОН, стверджує, що вчителі в таких школах не будуть оплачуватися з державного бюджету. Замість цього вони зможуть працювати в опорних школах з транспортним забезпеченням або отримувати фінансування від місцевих органів.

Для учнів 5-11 класів буде організовано транспорт до опорної школи під супроводом вчителя. Зазначено, що держава виділятиме кошти на придбання автобусів.

МОН наголошує на можливості відвідування опорної школи дітьми з різних населених пунктів, розташованих у радіусі до 30 кілометрів. Такі школи зможуть приймати більше учнів та матимуть достатньо вчителів і обладнання для навчання. Крім того, учителі зможуть використовувати різні методи навчання завдяки більшому складу класів, наприклад, проєктну роботу.

Початкові школи, де навчається менше 45 учнів, залишаться під фінансуванням з державного бюджету, з урахуванням того, що діти початкових класів повинні мати можливість навчатися поруч з домом. Але старшим школярам можна буде подолати відстань до опорної школи.

МОН пояснює, що таке рішення було прийнято для забезпечення якісної освіти для українських дітей. У школах з менше ніж 45 учнями, один клас може складатися з 5-6 школярів, що ускладнює колективну взаємодію та створює проблеми для вчителів.

Також МОН вказує, що малокомплектні школи часто мають проблеми з кадровим забезпеченням та недостатньою оплатою вчителів, оскільки вони не мають достатнього навантаження зі свого предмета. Такі школи також відстають у якості освіти, як показують результати міжнародних досліджень PISA-2022 та НМТ.

МОН зауважує, що прийняте рішення потребує часу для обговорення та підготовки громад, тому нові правила почнуть діяти з 1 вересня 2025 року, а для шкіл з менше ніж 60 учнями - з 1 вересня 2026 року.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео