Житомир Інформ

На Київщині не визначилися із бюджетом. Люди без зарплат вийшли на мітинг

На Київщині не визначилися із бюджетом. Люди без зарплат вийшли на мітинг
147358 ПЕРЕГЛЯДІВ

Обласний бюджет – це гарантія того, що в регіоні будуть зарплати, закуповуватимуться необхідні речі до медичних закладів, а пільговики матимуть свою допомогу. І зазвичай бюджети приймаються досить-таки заздалегідь, щоб був час на узгодження та корективи. Але не у випадку з Київщиною. Там вже понад місяць не можуть його прийняти. А відтак цей місяць і працівники соціальної сфери сидять без заробітної плати. І їм це набридло. Люди вийшли протестувати.

В обласній раді повинні були почати розглядати можливі проєкти бюджету ще у кінці листопада 2021 року. Було подано коректний проєкт, що повністю відповідав Бюджетному кодексу. Але з якихось причин депутати постійно відкладають прийняття. Вносяться корективи, затверджуються, потім скасовуються й знову вносяться. І це спричиняє перенесення за перенесенням, остаточну сесію з прийняття так і не було поки що проведено. Днями вона повинна була відбутися, там мали затвердити хоча б базовий бюджет утримання. Але засідання знову скасували, тепер воно анонсоване аж на середину місяця – 17 лютого. І Київська обласна державна адміністрація попереджала облраду про те, до яких результатів призведе це. Але поки що ніяких позачергових сесій не планується. А депутати фактично вже можуть побачити, що люди більше так не можуть.

Люди вийшли протестувати. Чимала кількість людей у січні просто лишилася без грошей, їм не виплатили зарплати. І соціальних виплат це також торкнулося. Понад п'ятсот осіб попри неприємні погодні умови та карантинні обмеження вийшли під Київську обласну раду із вимогами. І ці вимоги не якісь специфічні. Люди всього лишень хочуть отримати ресурс, на який взагалі жити – кошти, що належать їм за законом за виконану роботу. А отже встановлення нарешті бюджету.

Жителі регіону наголошують, що вже є ті, кому немає на що харчуватися. Із сарказмом та іронією вони запитують: "А нам повітрям харчуватися?", хоча насправді в словах вже чується розпач. Соціальними мережами шириться питання, чому ж депутати отримують свої зарплати, а звичайні люди, на чиїх плечах фактично цілий сектор – ні? Чому дітям у дитячих будинках скоро просто не буде на що там жити, адже без бюджету немає коштів і на утримання їх? На що купувати найнеобхідніше тим, у кого єдині гроші зараз – це соціальні виплати? Відповіді немає. Як і прийнятого бюджету.

Мітингувальники наголошують, що бюджет повинні були прийняти ще до Нового року. Але замість цього не зрозуміло чим займалися. Частково люди навіть замислюються, а чи не проблема це власне у голові Облради – Наталії Гунько? Чому вона ніби не бачить проблеми й замість негайного скликання позачергової сесії в офіційних документах пропонує її лише 17 лютого? Жінка навіть не вийшла до людей. Напевно, побоялася.

Зарплати працівників соціального сектора ніколи не були високими. Але люди жили на ці кошти. А зараз їм взагалі їх не виплатили. Учасники мітингу відкрито говорять, що це знущання. І що якщо треба – хоч кожен день будуть виходити. Або й зовсім підуть вже під Офіс Президента.

До протестувальників все-таки вийшов Василь Володін – голова Київської обласної державної адміністрації. Він заявив, що повпливати на Гунько не може, але під час обговорення проблем на спільному засіданні фракцій він вже неодноразово закликав не відкладати прийняття бюджету. З його слів, він й сам обурений такою ситуацією, адже розуміє, що це дестабілізує настрої в регіоні. І це аж ніяк не посприяє довірі до депутатів. Їх обрав народ. Але замість того, щоб тепер стояти за нього, вони відкладають важливі рішення. Володін розуміє і підтримує людей в тому, що вони не повинні страждати через політичні ігри.

Наразі так і не зрозуміло, що буде далі. Чи зсунеться ситуація із "мертвої точки". Люди занепокоєні та обурені. Але точно відомо одне – вони явно йтимуть до останнього. Адже інакше – ніяк.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео