Житомир Інформ

Як російська пропаганда безуспішно намагається дискредитувати українську владу

Як російська пропаганда безуспішно намагається дискредитувати українську владу
304242 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російські фейки, які поширювались в мережах за останній тиждень.

Нещодавно правоохоронні органи України провели обшуки великої кількості церков Московського патріархату. На хвилі популярності цієї новини, російські пропагандисти в телеграм-каналах взялись до роботи, поширюючи наратив, що влада України забороняє діяльність церкви Московського патріархату тим самим “знищують” найбільшу релігійну конфесію.  

 

Проте ніхто “віджимати” Києво-Печерську, Почаївську та Святогірську  лаври не збирався, та затримувати священнослужителів для поповнення обмінного фонду теж. 

 

Справжня причина перевірки церков правоохоронними органами стало відео, відзняте в Києво-Печерській лаврі. Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють російську ідеологію, повідомила Служба безпеки України. 

 

Людей, причетних до цієї ситуації будуть судити за фактом «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників». 

 

Президент України Володимир Зеленський дійсно розглянув питання деяких релігійних кіл в Україні та їх зв’язок з країною-агресором, проте це не заради “знищення” релігійних конфесій. Таким чином Україна застерігає себе від впливу Росії. 

 

Пункти незламності зроблені заради піару 

 

Іншим фейком, який розлетівся мережею, виявились слова в сторону Пунктів незламності. За даними СБУ, російські телеграм-канали, які контролюють російська розвідка, почали ширити повідомлення, щодо неефективності таких пунктів, та зроблені вони заради піару. До цього додалась інформація про смерть трьох людей в одному з пунктів в Харкові, фейк спростували. Тепер російська божевільна пише, що в “Пунктах незламності на чоловіків очікують повістки. 

 

Пропагандисти стверджують, що Пункти незламності є небезпечні, оскільки вони нічим не захищені. Під час ворожого обстрілу, ракета може потрапити в скупчення людей тому такі пункти провокують ворога. 

 

Проте все це безглуздя. Такі місця створені для людей, які внаслідок російського обстрілу залишились без води, світла та зв’язку. В разі довготривалого вимкнення світла, люди зможуть підзарядити смартфон, підігріти їжу та й просто зігрітись. 

 

Такі фейки створенні для того, щоб дискредитувати владу України, яка ніби не дбає про своїх громадян. Але до блекауту країну довела не влада, а російські війська.  

 

Графіті Зеленського в Парижі 

 

Найбільші пропагандистські російські ЗМІ розповсюджують карикатуру, на якій зображений президент України Володимир Зеленський

 

Вони вважають, що це фото було зроблене в Парижі, з підписом «Вітаю, Франціє, віддай мені усі свої гроші!». 

 

Фактчекерський проєкт “Myth detector провів дослідження щодо цієї ситуації. У висновку виявилось, що графіті - фейк. Розслідувачі встановили, що на фото – вихід з метро “Saint-Mande, біля нього видно магазин квітів “La Florangerie. Проєкт попросив власного співробітника сходити та подивитися, чи є там графіті – станом на 3 грудня його не було. Вони також звернулись до власника магазину, який відповів, що жодних малюнків не було. 

 

Спершу фото з’явилось на сторінці в мережі інстаграм, що містила лише два пости. Перший - також з карикатурою Зеленського, проте вже в Варшаві. Одразу три фактчекерські проєкти ще в листопаді з’ясували, що це фейк.  
Російські ЗМІ намагаються виставити українську владу, як тих, хто “вимагає гроші” аби “наповнити власні кишені”. 

 

 

Цей наратив, що Україна як “чорна діра, що поглинає кошти Заходу, аби вести нікому непотрібну війну” просувається досить довго. Проте світ продовжує активно підтримувати Україну, а спроби росіян дискредитувати владу - смішні та безглузді.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теги: Російська агресія ,російська пропаганда, Володимир Зеленський,Російські пропагандисти

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео