Житомир Інформ

Через брак коштів у Дніпрі може припинити існування єдиний шелтер

Через брак коштів у Дніпрі може припинити існування єдиний шелтер
117882 ПЕРЕГЛЯДІВ

Притулок для жінок - жертв домашнього насильства невдовзі можуть закрити. Три роки тому його створили на кошти ЮНІСЕФ. Планувалося, що подальше фінансування візьме на себе місто. Але ж у міськраді грошей у бюджеті на прихисток для жінок із дітьми так і не знайшли.

За час існування центру його фахівці та мешканки бачили чимало історій.

Настя воліє не показувати свого обличчя. Вона та двоє її дітей опинилися тут через нестерпне життя поруч з її наркозалежним батьком.

“У якийсь момент з’явилися думки про суїцид. А потім я зрозуміла: мої діти, кому вони будуть потрібні?” - розповідає мешканка шелтеру. 

Таких історій в єдиному у Дніпрі центрі ресоціалізації жінок за три роки назбиралося 64. Але нових може й не трапитися. Адже шелтер через безгрошів’я опинився на межі закриття. Грантові кошти вже закінчилися. А міська влада грошей на допомогу постраждалим жінкам та їхнім дітям не знайшла. Нині притулок живе на пожертви. І за словами його керівниці, вже має борг у 32 тисячі гривень.

Фахівці шелтеру й волонтери твердять — кинути напризволяще травмованих фізично і морально жінок - просто злочин. Тільки за цей рік у Дніпрі поліціянти склали майже три тисячі адмінпротоколів за фактами домашнього насильства.

У департаменті соцполітики важливість справи не заперечують. Проте грошей не дають. Пояснюють — це через позицію керівниці центру.

“Вона сказала, що не готова повністю стати комунальним закладом. Лише наполягаючи на тому, щоб послугу в неї закупали, як у громадської організації. Тому на якийсь час у цьому питанні ми взяли тайм-аут”, - говорить начальниця управління служби у справах дітей департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Анна Довготько.

Натомість у шелтері стверджують: аби зберегти заклад, готові на будь-які пропозиції. Наразі покладають надії на участь у проєкті міськради - “Громадський бюджет”. Кажуть, якщо їм вдасться виграти грант, то зможуть протриматися ще бодай кілька місяців. За які, сподіваються, питання подальшого існування шелтеру зможе бути вирішено з міською владою.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео