Житомир Інформ

700 – ти річний дуб під яким козаки писали лист турецькому султану гине

700 – ти річний дуб під яким козаки писали лист турецькому султану гине
58227 ПЕРЕГЛЯДІВ

Неймовірна туристична окраса Запоріжжя, 700 – річний дуб гине. Він довго був гордістю та визначною пам’яткою нашого славетного запорізького краю. Зараз же, практично майже нічого не залишилося від цього славетного дуба.

Визначна пам’ятка Запоріжжя знаходиться на території історико-культурного комплексу.

Ще зовсім нещодавно, це легендарне дерево мало окружність стовбура близько 6,3 метрів і більше 30 метрів висоти. До 1990 року дерево жило та процвітало, та згодом стало засихати через багато факторів, проте залишилося одне гілля, яке продовжує радувати око місцевих жителів і надалі. Спеціалісти стверджують така ситуація склалася з рослиною через рівень грунтових вод і блискавки, яка влучила у дерево одного разу. Проте і не обійшлася доля дуба без участі вандалів, які періодично підпалювали його.

Для врятування дерева було проведено чимало зусиль, проте дерево зсохлось та й стовбур уже порожній в середині. Через це багато гілок оппадають на землю.

На даний момент комплекс вже не відвідують туристи. Біля славетного дуба прогулюються тільки місцеві жителі. Також зараз там не проводять святкові заходи, як колись. 

Радує тільки те, що навколо дуба росте багато його «дітей». Через це багато відвідувачів намагаються взяти трішки жолудів, аби посадити у себе частинку легенди. Навіть у канадському місті Стельмах існує історико-культурний комплекс, де росте нащадок запорізького дуба.

Місцева влада неодразово намагалася врятувати життя славетного дуба. Під ним закріпляли грунт, удобряли, обробляли кору дерева та нічого зроби так і не вдалось. І надалі не відомо, чи зможе хтось врятувати життя історичному дубові, доки він остаточно не загинув.

 

 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео