Житомир Інформ

"Росія використовує продаж природного газу як "політичну зброю" проти Молдови", - голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель

"Росія використовує продаж природного газу як "політичну зброю" проти Молдови", - голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель
189378 ПЕРЕГЛЯДІВ

Росія використовує продаж природного газу як "політичну зброю" проти Молдови, заявив у четвер голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель.

Молдова, найбідніша країна Європи, залучена до запеклої суперечки з російським "Газпромом" з приводу постачання енергоносіїв.

Газпром історично постачав Молдові газ , але його вимога про різке підвищення цін у той час, коли ціни на газ вже виросли по всьому світу, спонукало молдавський уряд відмовитися від угоди.

ЄС і Молдова також звинувачують Газпром у прагненні нав'язати країні політичні зобов'язання в обмін на кращу ціну на газ, наприклад, щоб новообраний проєвропейський уряд Молдови дистанціювався від Брюсселя, що авжеж Москва заперечує.

У середу Молдова отримала від Європейського союзу обіцяну допомогу у розмірі 60 мільйонів євро для субсидування рахунків за газ, але цих коштів недостатньо для підтримки життєдіяльності країни, заявила прем'єр-міністр країни Наталія Гаврилиця.

"Навіть найбагатші країни не можуть дозволити собі таке підвищення, не кажучи вже про таку країну, як Молдова, і ми дуже стурбовані тим, що оплата саме такої ціни насправді матиме дуже серйозні політичні, соціальні та економічні наслідки та відкине програму розвитку країни на роки тому", - коментує вона інтернет-ресурсу POLITICO у четвер.

Але будь-яке збільшення поставок не буде досить швидким для Молдови. Минулого тижня вона оголосила надзвичайний стан і замовила обсяги газу у Польщі, України та Нідерландів, але аналітики кажуть, що витрати на це будуть непосильними для тендітної країни протягом зими, якщо вона не отримає іноземної допомоги.

Гаврилиця визнала, що залежність її країни від "Газпрому" є настільки великою, що за 30 років незалежності їй ніколи не доводилося купувати газ на відкритих ринках - до цього тижня.

 

Міністр інфраструктури Молдови з середи перебуває в Санкт-Петербурзі, де веде переговори з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером щодо укладання нової угоди. 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео