Житомир Інформ

Європейський інвестиційний банк збільшить кредитування проектів пов’язаних з кліматичною діяльністю до 15%

Європейський інвестиційний банк збільшить кредитування проектів пов’язаних з кліматичною діяльністю до 15%
1541 ПЕРЕГЛЯДІВ

Європейський інвестиційний банк збільшить частку кліматичного кредитування, яка спрямовується на проекти з адаптації, до 15% до 2025 року, заявив віце-президент банку в інтерв'ю журналу Devex.

Виступаючи на заході "Майбутнє фінансування розвитку", Амбруаз Файоль сказав, що це означає виділення близько 4,5 млрд. євро (5,21 млрд. доларів США) на рік на проекти, спрямовані на усунення наслідків зміни клімату або адаптацію, а не на скорочення викидів чи пом'якшення наслідків.

Банк критикують за те, що досі не зробив достатньо для адаптації. ЄІБ виділив 10% від загального обсягу кліматичного фінансування на адаптацію у 2020 році, або $2,7 млрд, але лише $971 млн у 2019 році та $432 млн у 2018 році.

За словами Файоля, розширення зусиль з адаптації, яке включатиме збільшення технічної допомоги, є частиною плану банку з адаптації до клімату, який має бути оприлюднений наступного тижня в ході КС 26. План буде застосовуватися до роботи банку як у Європейському Союзі, так і за його межами - на частку останнього припаде 13% від загального обсягу кредитування ЄІБ у 2020 році.

Сан Білал з аналітичного центру "Європейський центр управління політикою розвитку" зазначив цей крок - "відмінна новина про те, що ЄІБ нарешті серйозно ставиться до адаптації до клімату". У той же час, він сказав Devex, що "15% мета адаптації повинна бути лише сходинкою до більш амбітних цілей, зокрема, за межами ЄС, у країнах, що розвиваються, де 50% повинні бути еталоном".

 

У відступ від звичайної практики банку, згідно з якою фінансується не більше 50% проекту, щоб залучити інших інвесторів, Файоль сказав, що нова стратегія дозволить ЄІБ фінансувати до 75% адаптаційного проекту, а для проектів у найменш розвинених країнах та малих острівних державах – до 100 %.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео