Житомир Інформ

Незаконна процедура заміни українських документів на окупованих територіях

Незаконна процедура заміни українських документів на окупованих територіях
288668 ПЕРЕГЛЯДІВ

В окупованій Волновасі (Донецька область) у приміщенні ЦНАПу  почали видавати документи на нерухоме майно.

Окупанти повідомляють, що замінити українські документи на документи зразка ДНР потрібно для того, щоб мати змогу укласти будь-яку цивільно-правову угоду або зареєструвати нерухомість у державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Але, Ви повинні розуміти, що у вас буде вилучено український документ на нерухомість, замість нього ви отримаєте “папірець”, який не визнається ні Україною, ні будь-якою іншою країною у цивілізованому світі.

Пам`ятайте, що “оновлені” документи зразка так званої “Донецької народної республіки” не мають ніякої юридичної сили та не тягнуть за собою жодних правових наслідків.

Тому не поспішайте в угоду окупаційній владі змінювати свої документи.

У разі, якщо ви продаєте своє  майно на окупованій території, та оформлюєте угоду через нотаріуса окупаціної влади й ви є продавцем нерухомості, то це ще “півбіди” — право власності згідно законодавства України у вас залишається, гроші від покупця ви отримуєте.

Проте, якщо ви покупець нерухомості, то з деокупацією території у вас виникнуть проблеми з нерухомістю — право власності на об'єкт нерухомості ви не набули, гроші заплатили. 

Виграти цю справу про визнання права власності у суді буде малоймовірно —  ви розуміли всі наслідки своїх дій, ніякого обману з вами ніхто не чинив, ви добровільно пішли на цю незаконну угоду й передали гроші.

Відповідвльності для вас, як до власника нерухомості, за “оновлення” документів або укладання угоди через нотаріуса окупаціної влади не буде -  це ваш вибір, якщо він не несе шкоди іншим особам, суспільству або державі Україна.  Але ви повинні розуміти нікчемність цієї процедури!

А ось до посадових осіб, які видають ці документи, буде багато питань - їх дії підпадають під термін “колаборація”. Правоохоронні органи будуть розбиратися де має відбуватися притягнення до кримінальної відповідальності, а де можна і не вдаватися до таких санкцій.

До юристів системи безоплатної правової допомоги надходять запити щодо продажу нерухомості на окупованій території.

Роз`яснюємо, що для того, щоб укласти будь-яку угоду з нерухомістю (купівля-продаж, міна, дарування тощо) вам не потрібно отримувати ️фейкові документи, які видає окупаційна влада замість українських документів. На даний час вже дозволено посвідчувати договори купівлі-продажу нерухомості, яка перебуває в районах проведення бойових дій, що включені до Переліку територій обмеженого доступу. Але зробити це мають право лише ті нотаріуси, які включені до Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, незалежно від місця знаходження нерухомого майна.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео