Житомир Інформ

Уряд запланував експериментальний проєкт відбудови після руйнування Каховської ГЕС

Уряд запланував експериментальний проєкт відбудови після руйнування Каховської ГЕС
370989 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабінет Міністрів України збирається реалізувати експериментальний проєкт будівництва Каховського гідровузла, відбудови після руйнування Каховської гідроелектростанції (ГЕС) та забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови. 

Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 18 липня, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За словами Першого віцепрем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко, терористичний акт держави-агресора на Каховській дамбі завдав надзвичайної шкоди економіці країни та екології прилеглих регіонів. Через окупантів без води опинилися зрошувальні системи 5,8 тисячі квадратних кілометрів сільгоспугідь, на яких вирощувалось близько двох мільйонів тонн зерна на рік. Російська армія спровокувала дефіцит води, від якого потерпають й промислові підприємства регіонів. Також внаслідок підриву втрачено 335 МВт потужностей відновлювальної електроенергії. Ба більше, без відновлення Каховського водосховища неможливе повноцінне відновлення роботи Запорізької АЕС після деокупації станції.

«Тому ми маємо розпочати роботи з відновлення Каховського гідровузла та ГЕС невідкладно. Сьогоднішнім рішенням Уряд погодив пропозицію «Укргідроенерго» щодо реалізації експериментального проєкту з відновлення, розрахованого на два роки. На першому етапі будуть здійснені проєктувальні роботи та будівництво окремих споруд, необхідних для стабільної роботи Дніпровської ГЕС під час подальших відновлювальних робіт на Каховській ГЕС. Другий етап передбачає проєктування та роботи безпосередньо на деокупованій території Каховській ГЕС», — заявила Юлія Свириденко.

У Міністерстві зазначають, що експериментальний проєкт передбачає, зокрема, на першому етапі:

- проєктування тимчасових гребель верхнього і нижнього б’єфа Каховського гідровузла, споруди для пропуску будівельних та екологічних витрат Каховського гідровузла, підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС;

 - будівництво підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.

У другому етапі експериментального проєкту, який стартує після відновлення Україною контролю над Каховською ГЕС будуть здійснені:  

- обстеження, демонтаж зруйнованих споруд та конструктивів Каховського гідровузла;

 - розробка проєкту будівництва Каховської ГЕС;

 - будівництво тимчасових гребель верхнього і нижнього б’єфа Каховського гідровузла.

У пресслужбі повідомляють, що координацією проєктом займатиметься Міністерство економіки України. А фінансування проєкту здійснюватиметься за рахунок коштів ПрАТ «Укргідроенерго», кредитних коштів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Додатковими учасниками проєкту визначено також Міненерго, Міндовкілля, Мінінфраструктури, Держводагентство, Генеральний штаб Збройних Сил, ДСНС, НКРЕКП, НЕК «Укренерго», Херсонську обласну військову адміністрацію, службу відновлення та розвитку інфраструктури в областях, проєктні та будівельні організації. Замовником робіт, пов’язаних з реалізацією проєкту, буде ПрАТ «Укргідроенерго», а генеральним проєктувальником робіт, пов’язаних з реалізацією експериментального проєкту – ПрАТ «Укргідропроект».

Після катастрофи на Каховській ГЕС, спричиненої російською армією, Уряд ухвалив низку рішень, спрямованих на подолання її наслідків. Зокрема, з резервного фонду державного бюджету Миколаївській та Херсонській обласним державним адміністраціям виділено кошти в обсязі 565 млн грн для надання матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву російською федерацією греблі Каховської ГЕС. Також Уряд виділив 845,1 млн гривень для забезпечення питною водою мешканців Херсонської, Запорізької, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео