Житомир Інформ

14 жовтня українці святкують День українського козацтва

14 жовтня українці святкують День українського козацтва
170741 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна 14 жовтня відзначає одразу 3 великих свята: Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисника України.

День українського козацтва тісно пов’язані зі святом Покрови Пресвятої Богородиці.

Ще з давнини Пресвята Богородиця вважалася покровителькою українських козаків. На Запорізькій Січі козаки побудували церкву на ім’я Богородиці. До того ж, саме в цей день, козаки збирали Велику раду, на якій обирався гетьман і визначалися подальші військові плани.

Є багато етнографічних матеріалів з доказами того, що козаки дуже поважали образ Покрови Божої Матері, щиро вірили в її силу і урочисто святкували цей день. У народі закріпилася ще й друга назва свята - Козацька Покрова.

Образ сміливого парубка, який захищає гідність та волю нашого незламного духом народу, міцно закарбувався в пам’яті українців. Козак в Україні є уособленням мужнього воїна та захисника нашої української землі. Тож, доречно було в 2014 році визначити День захисника України офіційним святом саме 14 жовтня.

Традиційно в День українського козацтва в багатьох регіонах України проходять тематичні фестивалі та фізкультурно-патріотичні змагання. У музеях організовують вистави, а в школах - тематичні уроки про запорізьких козаків.

День українського козацтва-це споконвічно українське свято. Воно з’єднує нас та несе в собі українську історію. Саме тому про це свято варто пам’ятати кожному українцю. 

 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео