Житомир Інформ

Розширення функцій нотаріусів: можуть реєструвати шлюби та розлучення

Розширення функцій нотаріусів: можуть реєструвати шлюби та розлучення
35916 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

За словами Міністра юстиції України Дениса Малюськи, Мін'юст активно працює з Верховною Радою над розширенням функцій, які виконують нотаріуси. Зокрема, це стосується наділення нотаріусів повноваженнями реєструвати шлюби та розлучення.

Незабаром чоловік та жінка, які хочуть укласти шлюб, зможуть обирати між двома варіантами: урочисто зареєструвати шлюб у ДРАЦСі, чи зробити це в присутності нотаріуса. Також у нотаріуса можна буде і розлучитися за умови добровільної згоди обох із подружжя та відсутності у них неповнолітніх дітей і майнових суперечок. Окрім цього, у нотаріуса можна одночасно з реєстрацією укласти шлюбний контракт.

Нагадаємо, в Україні також діє послуга «Шлюб за добу» http://www.justicekyiv.gov.ua/chlub_za_dobu.html. За допомогою цього сервісу молодята можуть швидко та без черг укласти шлюб.

Перелік документів для державної реєстрації шлюбу залишається незмінним:

- заява про державну реєстрацію шлюбу;

- паспорт громадянина України (паспортний документ іноземця, особи без громадянства);

- документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу (якщо шлюб повторний), у разі його видачі компетентним органом іноземної держави;

- квитанція про сплату державного мита або документ про звільнення від його сплати;

- документ, що підтверджує підстави скорочення строку державної реєстрації шлюбу;

- рішення суду про зниження шлюбного віку (у разі звернення осіб віком 16 років).

 

Документи, складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку.

Також у сфері нотаріату на часі впровадження сучасних технологій: Е-нотаріату, електронного документообігу, засвідчення вебсторінок.

Теги: Київ, шлюб, нотаріуси, розлучення,шлюб за добу,Мінюст

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео