Житомир Інформ

На Донеччині поліція та СБУ знешкодили організовану злочинну групу торговців зброєю і попередили можливі теракти

37952 ПЕРЕГЛЯДІВ

Правоохоронці затримали п’ятьох жителів Бахмутського району, які продавали зброю для організації масових заворушень у Києві. З незаконного обігу вилучено автомати, протитанкові гранатомети, гранати і понад 5 кг вибухівки. Встановлено, що лідер угруповання брав участь в незаконних збройних формуваннях, а серед «товару» - зброя, викрадена бойовиками з військових частин під час анексії Криму в 2014 році.

Спецоперацію провели співробітники карного розшуку, слідчого управління поліції Донецької області, Бахмутського відділу поліції, Головного управління СБУ в Донецькій і Луганській областях, під процесуальним керівництвом прокуратури із залученням спецпідрозділу КОРД.

У лютому 2020 року поліцейські вийшли на чоловіка, який підшукував покупців на вогнепальну зброю. Було встановлено, що 44-річний зловмисник причетний до бойовиків та є організатором злочинної групи, яка налагодила торгівлю зброєю, боєприпасами і вибухівкою.

За попередніми даними, «товар» - зі схрону незаконних збройних формувань, який вони облаштували в 2014 році для проведення диверсій.

Функції у групі були чітко розподілені. Так, «схронщик» завідував зберіганням зброї, інший учасник ОЗГ виконував роль дозорного. З метою конспірації злочинці проводили оборудки в безлюдних, віддалених місцях, наприклад, у лісосмугах.

Розшуковці провели 4 етапи оперативної закупівлі зброї на суму близько 100 тисяч гривень. Серед іншого було придбано три автомати Калашникова, два з яких належали військовим частинам в АР Крим, а ще один не перебуває на озброєнні України та, за попередньою інформацією, завезений з РФ.

За легендою, арсенал був призначений для проведення терактів у столиці. Фігуранти отримали гроші, знаючи, що зброю планують використати проти людей під час масових заходів.

В ході оперативної комбінації правоохоронці викрили та затримали всіх членів угруповання. Крім того, було виявлено склад, де зберігався весь арсенал, призначений на продаж.

До складу групи входили неодноразово судимі представники криміналітету віком 26-44 роки, жителі міст Бахмута і Часового Яру. Один з учасників має аж 8 тюремних строків (за розбої, вимагання та інші тяжкі злочини). Він вчинив опір при затриманні: забарикадувався у кімнаті і погрожував пістолетом, однак був оперативно роззброєний.

Під час обшуків за місцем мешкання та в автомобілях затриманих було вилучено зброю та наркотики (марихуану).

Загалом поліцейські вилучили три автомати, три протитанкові гранатомети (РПГ-18, РПГ-22), два газові пістолети, дві гранати, близько 500 патронів, а також понад 5 кг тротилу і пластиду. З цією кількістю вибухівки зловмисники могли підірвати будинок.

Усі 5 членів ОЗГ затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та поміщені до ізолятору тимчасового тримання.

Підозрюваним інкримінують ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Їм загрожує до 7 років позбавлення волі.

 

Відділ комунікації поліції

Донецької області

 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео