Житомир Інформ

ОЛЕКСІЙ ОДЕРІЙ. ВПРАВНИЙ НАУКОВЕЦЬ, ЯКИЙ ВИХОВАВ НЕ ОДНЕ ПОКОЛІННЯ ВИДАТНИХ ПРАВООХОРОНЦІВ - ВИПУСКНИКІВ ДЮІ МВС УКРАЇНИ

ОЛЕКСІЙ ОДЕРІЙ. ВПРАВНИЙ НАУКОВЕЦЬ, ЯКИЙ ВИХОВАВ НЕ ОДНЕ ПОКОЛІННЯ ВИДАТНИХ ПРАВООХОРОНЦІВ - ВИПУСКНИКІВ ДЮІ МВС УКРАЇНИ
40572 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Вправний науковець, надійний колега,

чоловік у якого все виходить лише на відмінно».

У цьому матеріалі ми розповімо вам про Людину з великої букви. Вправний науковець, надійний колега, чоловік у якого все виходить лише на відмінно – Олексій Володимирович Одерій. Лише такі враження та спогади залишає ця людина у колег та випускників Донецького юридичного інституту.

Професійне становлення майбутнього науковця почалося ще з часів проходження ним строкової служби у внутрішніх військах, де у  судово-слідчому взводі він забезпечував охорону резонансних судових процесів у Ставропольському крайовому суді, зокрема, і щодо серійного дітовбивці – Сливки.

По закінченню строкової служби молодий та перспективний Олексій поступає до Харківського юридичного інституту, який закінчив у 1992 (на той час вже Українську юридичну академію) за спеціальністю правознавство.

Перспективний правоохоронець розпочав свою діяльність з посади слідчого, а вже у 1995 році закінчив ад'юнктуру Харківського національного університету внутрішніх справ й після почав працювати викладачем, старшим викладачем та доцентом кафедри криміналістики.

У 1997 Олексій Одерій захистив кандидатську дисертацію «Розслідування злочинів щодо незаконного обігу наркотичних засобів» (науковий керівник – доктор юридичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки М.В.Салтевський), з саме того часу розпочалася його блискуча кар’єра науковця. У серпня 1999 року Олексій Володимирович був призначений начальником кафедри криміналістики Донецького інституту внутрішніх справ МВС України (на тепер Донецький юридичний інститут МВС України), а з березня 2017 – професор кафедри кримінально-правових дисциплін та судових експертиз. «Надійний, доброзичливий, інтелігентний» - лише такі слова можна почути від колег, студентів та курсантів Олексія Володимировича.

У жовтні 2015 року О.Одерій захистив дисертацію «Проблеми теорії та практики розслідування злочинів проти довкілля» на здобуття наукового ступеню доктор юридичних наук. У 2003 році став переможцем Донецького обласного конкурсу «Кращий вчитель року» у номінації «Викладач професійно орієнтованих дисциплін». Неодноразово пан Олексій приймав участь у міжнародних програмах щодо обміну практичним досвідом (Німеччина, Китай, Чехія). У 2018 році пройшов науково-педагогічне стажування в університеті м. Варни «Chernorizets Hrabar» (Республіка Болгарія) на тему «Розвиток юриспруденції: проблеми та перспективи» за фахом «Юридичні науки». Крім того, у тому ж році пройшов курси підвищення кваліфікації за спеціальністю «Приватна детективна діяльність» у навчальному центрі Університету державної фіскальної служби України та «Профільного Центру Приватної Безпеки» і на тепер обраний віце-президентом Міжнародної асоціації розслідувачів та експертів з кризових ситуацій. Тривалий час є членом Міжнародного Конгресу криміналістів. Автор ідеї та учасник наукових експедицій з вивчення феномену серійних сексуальних вбивць (2011 р.) та педофілів (2013 р.).

Олексій Володимирович Одерій є автором  більше ніж 150 публікацій, в тому числі й у періодичних виданнях, які включені до наукометричних  баз Scopus та  Web of Science. Під його науковим керівництвом захищено 6 дисертаційних досліджень на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук.

Олексій Володимирович один з найвидатніших членів дружньої родини ДЮІ МВС України. Завдяки своєму життєвому досвіду та довічному прагненню к отриманню все нових і нових знань О. Одерій виховав не одне покоління перспективних та видатних правоохоронців, які й до сьогодні пам’ятають про свого вчителя та наставника та прислухаються до його мудрих порад.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео