Житомир Інформ

Боротьба за місце мера Харкова: кандидати

Боротьба за місце мера Харкова: кандидати
47204 ПЕРЕГЛЯДІВ



Через ускладнення симптомів коронавірусу місяць тому в берлінській клініці «Шаріте» помер мер Харкова Геннадій Кернес, в якого пошкоджено більше ніж 70 відсотків легень.

23 грудня відбулись похорони, на яких були присутні понад 100 тисяч осіб, тіло поховали на Алеї почесних харків'ян.

Кандидатів виявилось достатньо, аби протистояння було гідним та чесним. Першим у списку головних кандидатів є минулий мер Херсона, який пробув на посаді з 2004 по 2010 рік – Михайло Добкін. Наразі після Кернеса він є рейтинговим та найбільш обговорюваною персоною, через що він занадто рано заявив про участь на місце мера, - пояснюють політичні експерти.

Секретар міської ради Ігор Терехов, який наразі виконує основні обов’язки мера також є повноправною кандидатурою в мери Харкова. Своє правління кандидат почав у вересні 2020 року та є другим у списку партії «Блок Кернеса - Успішний Харків».  Існує інформація, що у Терехова є підтримка людини з Міністерства внутрішніх справ, через що саме вона виступатиме через Офіс президента, партії «Слуга народу», адже саме ця партія в місті була найменшою в кількості підтримки. Тому Терехову потрібно шукати людину, яка фінансово допоможе та візьме франшизу.

Наступним повноправним кандидатом може стати Олександр Фельдман – бізнесмен та впливова людина в Харкові, який в боротьбі за минулий пост мера зайняв друге місце. Відрив був значний, але це не заважає Фельдману змагатися з більш впливовими людьми.

Юлія Світлична – ексголова Харківської обласної державної адміністрації та персона, яка має достатньо високий відсоток популярності та має підтримку половини міста. У випадку висування своєї кандидатури – її можуть підтримати достатньо велика кількість людей.

У законі «Про місцеве самоврядування» вказано, що  протягом 15 днів після смерті мера секретар має звернутись до Верховної Ради щодо перевиборів, а протягом 90 днів назначити дату наступних виборів. Чи будуть вибори згідно з законодавством – невідомо, адже дату можуть розтягнути ледь на роки, - пояснюють різні політичні діячі.

Приблизною датою виборів може бути березень або навіть жовтень, аби повністю визначитись та оцінити політичні та економічні наміри кожного кандидата, аби не було колапсів.

Наразі на Геннадія Кернеса обласна прокуратура Харкова відкрила кримінальну справу за причиною «Службова халатність», а також позбавлення волі активістів під час мирного мітингу 2014-х років.

Геннадій Кернес був соціально орієнтованим політиком, який створив незалежну депутатську групу та отримав широку підтримку місцевих жителів та інших громадян України, відстоював інтереси та соціальні проєкти харків’ян. Геннадій пишався своїми здоровими звичками та правильним способом життя, що допомогло йому повноцінно виховати трьох синів. Зміни в житті Кернеса також були присутніми й в особистому житті – дочка експомічника Генерального прокурора України Оксана Гайсинська стала його законною дружиною.

Наразі в Харкові проходять збунтовані протести через побиття 23-річного хлопця Бориса Фурсова охоронцями в парку Шевченка, розташований на розі Свободи та вулиці Сумської, де юнак спустився з фонтану, щоб зробити фото на телефон. Люди зі значками підійшли до хлопця та вимагали документи, після чого потягли в якесь приміщення та почали лупцювати. Самі охоронці кажуть, що це провокація та неправда, а також що інцидент записаний на камеру спостереження, які були зафіксовані на тілах охоронців. 

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео