Житомир Інформ

З 1 березня розпочнеться індексація пенсій

З 1 березня розпочнеться індексація пенсій
12072 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабінет Міністрів України затвердив підвищення пенсій та соціальних виплат з 1 березня 2021 року. Так, в Україні розпочнеться планова індексація нарахування надбавки в пенсії різним віковим категоріям людей. Тож кому збільшать виплати, кому варто зачекати індексації, а хто чекатиме додаткові нарахування до пенсії в грудні 2021 року, читайте далі.
Зростання окремих виплат, зокрема, й пенсійних, пов'язано з підвищенням мінімальної заробітної плати громадян України з 5 до 6 тисяч гривень. Зміни в Державному бюджеті почали відбуватися з 1 січня 2021 року. Міністр соцполітики Марина Лазебна повідомляє, що наразі є п'ятиетапна програма підвищення пенсійних виплат протягом цього року.
Так, для 65-річних непрацевлаштованих пенсіонерів вже збільшили пенсії до 2 400 гривень. До цієї категорії віднесли жінок з повним робочим стажем 30 років та чоловіків з 35-річним стажем. Кількість таких людей, за розрахунками Пенсійного фонду, 2,2 мільйона. Середня сума додаткових нарахувань пенсіонерам буде варіюватися від 350 до 360 гривень.
Наразі найменший розмір пенсій для українців з 1 січня становить 2 400 гривень. Але не потрібно плутати цю надбавку пенсіонерам з соціальними виплатами українцям, які не мають достатнього робочого стажу і їх пенсія 1 769 гривень.
Наступне підвищення планується на грудень. Виплати отримають пенсіонери, яким є 65 років, мають відповідний робочий стаж та не працюють. До того ж мінімальна заробітна плата українців повинна становити 6,5 тисяч гривень. Тоді пенсії планують збільшити до 2 600 гривень. Проте, ця надбавка не належить до категорії пенсіонерів, які працевлаштовані та отримують мінімальну зарплату.
До того ж уряд України у 2021 році виплачуватиме щомісячні надбавки у сумі 500 гривень для пенсіонерів старше 80 років зі стажем 20-25 років та мінімальною пенсією у 2 600 гривень.
Марина Лазебна стверджує, що в Кабміні планують збільшити кількість одержувачів виплат, розмір пенсій яких не перевищує середньої заробітної плати українців.
Індексація пенсій розпочнеться 1 березня 2021 року. На сайті Міністерства соціальної політики вже опублікували " інформаційний календар підвищення пенсій ". Постанову Кабміну Уряд прийняв 22 лютого.
Згідно з постановою перерахунок виплат пенсіонерам різних вікових категорій становитиме 11%. З реалізації указу слідує збільшення пенсій у 8 мільйонів людей. Мінімальний розмір надбавки до пенсії становитиме 100 гривень, а середній - 308 гривень.
Крім того, планується зростання пенсій у квітні для пенсіонерів, які працюють та мають відповідний робочий стаж. Також враховується відповідний критерій заробітної плати.
Водночас держава додаватиме по 400 гривень пенсіонерам від 75 до 80 років. Перерахунки увійдуть в дію з липня місяця. До того ж українці отримуватимуть 2 500 гривень, попри 20-річний стаж у жінок та 25-річний - в чоловіків.
Люди, які ж не мають відповідного стажу, отримають прибавку до пенсії в сумі 80 гривень в грудні поточного року.
Крім того, держава з 1 січня підвищує страховий стаж та пенсійний вік для жінок. Для нарахування пенсій важливим фактором в Україні відіграє скільки років працівник сплачував страхові внески. Тож, отримати пенсію в 60 років має той громадянин, робочий стаж якого 28 років. Пропрацювавши 18-28 років, можна отримати пенсію в 63 роки. А от у 65 років страховий стаж становить 15-18 років.
Водночас жінки, які народилися до 1 квітня 1961 року, можуть піти на пенсію в 59,5 років. Ті ж, хто народився у квітні — в 60 років. Однак, громадяни України без достатнього стажу, можуть і далі працювати або йти на пенсію та отримувати соціальну допомогу від держави.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео