Житомир Інформ

Українки-військові стали рівноправні з чоловіками

Українки-військові стали рівноправні з чоловіками
21220 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українки стали рівні в правах з чоловіками в Збройних Силах України. Наразі їх можна побачити там, де важко можна було уявити жінку: армії, військові ліцеї, АТО. Сьогодні жінки розбудовують нову армію, осучаснюють військові професії в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна й нарешті ламають всі стереотипи жінки-військової.
У 2018 році Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у ЗСУ та інших військових формуваннях». Це уможливило жінок виконувати ширше коло бойових дій, наприклад, призначати їх у добові наряди. Закон надав можливість отримувати жінкам військову кар'єру на рівні з чоловіками, за винятком догляду за малолітньою дитиною. Також для жінок стали доступними всі посади в ЗСУ. Водночас жінки несуть відповідальність за обов'язки військової служби, як і чоловіки.
На військовій службі українських жінок збільшилось вдвічі. У 2013 році ця кількість становила 16 557 жінок, у 2020 - 31 757. Протягом 2014-2020 років близько 13,5 тисяч жінок брали участь в АТО та стали учасниками бойових дій. На сьогодні кількість жінок-військових досягла 56 726.
Нарешті, жінку-військову почали сприймати не як певний феномен, а кваліфікованого професіонала на військовому рівні. Жінки добровільно почали опановувати обрану спеціалізацію та втілювати свої можливості на рівні з чоловіками. Зокрема, гендерне питання в ЗСУ еволюціонує. Великим поштовхом в цьому стала практична реалізація Національного плану дій Ради Безпеки України ООН " Жінки, мир, безпека" на період 2020 року.
Міністерство оборони України серед партнерів НАТО взяла на себе відповідальність у виконанні резолюції гендерних аспектів військової служби. Відбувається забезпечення всіх алгоритмів дій відповідно до Національного плану. Зокрема, мовиться про перспективу кар'єрного зростання жінок-військових щодо рівня освіти, досвіду, практичних навичок службової діяльності.
Наразі уряд України створює всі комфортні умови для служби українок. Вже виділено державні кошти на забезпечення санітарно-гігієнічних потреб для 120 військових об'єктів. Військові ліцеї також мають потрібні умови, за яких жінки можуть навчатися, працювати за фахом та будувати кар'єрний ріст.
Однак, згідно з законодавством, певні переваги жінок є, а чоловіки перебувають в дискримінаційних нормах. Жінки та чоловіки проходять службу в одному місці, отримують однакову заробітну плату, мають схожі посади та дітей віком до 14 років. Проте, коли мова йде про відрядження, жінка-військова може відмовитися від виїзду за межі службової частини, обґрунтувавши це тим, що виховує дитину до 14 років. Чоловік не може діяти так, як жінка. Додамо, що чоловік-військовий може взяти відпустку лише, коли дитині виповниться три роки. Також тільки жінка-військова може піти в декрет в певний період, тоді як чоловік може здійснити це у випадку мирного часу.
Наразі в державі створюють дитячі заклади, де можна залишити новонароджену дитину на період служби матері, звільнивши її на цей час від материнських потреб. Ба більше, заклад бере на себе відповідальність та турботу за дитину. Водночас в США вже існують такі заклади. Жінка, народивши дитину, може залишити її вже після двох-трьох тижнів з моменту пологів.
Крім того, уряд України повинен не тільки закликати жінок йти на службу, а й забезпечувати всі нагальні для цього умови. Зокрема, мають бути врегульовані правові рішення й надані певні ресурси.
Жінки ставатимуть фахівцями у військовій сфері лише за умов підтримки Збройних сил України функцій материнства та надання реальних гарантій у виконанні військових обов'язків.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео