Житомир Інформ

Сімейні, житлові та земельні – в Миколаєві назвали ТОП-3 питань клієнтів

Сімейні, житлові та земельні – в Миколаєві назвали ТОП-3 питань клієнтів
12630 ПЕРЕГЛЯДІВ

Серед топ-питань, з якими звертаються клієнти до системи БПД Миколаївщини – питання в сфері сімейного, житлового та земельного законодавства. Таку статистику маємо за результатами роботи у 2021 році. Якщо казати про потреби клієнтів, то в більшості випадків краяни зверталися за отриманням консультацій та роз’яснень, адже часто для вирішення правової проблеми не потрібно звертатися до суду, достатньо вчасно звернутися до потрібних установ чи організацій та мати певний алгоритм дій
«Виявлення потреб клієнта вимагає ґрунтовної підготовки і індивідуального підходу, адже кожна справа унікальна, навіть якщо це типове питання, на кшталт призначення аліментів. Оскільки в будь-якій ситуації є свої нюанси, які можуть стати вирішальними для успішного завершення справи. А буває так, що клієнт звертається з одним питанням, але в процесі бесіди та вивчення документів виявляється, що вирішення потребує цілий ряд правових проблем. До прикладу, в практиці юристки Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Вікторії Пазурчик був клієнт, у якого вона вела одночасно сім справ і всі вони стосувались сімейних правовідносин», - зазначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша.
Відзначимо, що особливого значення цього річ набувають питання земельних правовідносин, це пов’язано із земельною реформою, що наразі триває в Україні. Одним з найбільш запитуваних питань є порядок оформлення права власності на земельну ділянку, який включає в себе порядок виділення в натурі невитребуваних паїв. Серед важливих моментів є те, що законодавець обмежив строки, протягом яких можна оформити право власності на невитребувану земельну ділянку. Власники або їх спадкоємці мають час до 1 січня 2025 року, якщо до цієї дати не оформити право власності, то вони вважатимуться такими, що відмовилися від одержання земельної ділянки. Тож, краяни як ніколи потребують допомоги юристів, щоб розібратися в тонкощах земельного законодавства та не втратити свої права.
Також дуже частими є звернення за правовою допомогою з питань безпосередньо користування земельною ділянкою, а саме реалізація договорів оренди. Серед проблем, з якими стикаються землевласники Миколаївщини – це невчасна або ж повністю відсутня сплата орендної плати за користування земельної ділянки, зазначимо, що вирішення подібної проблеми зазвичай потребує звернення до суду. З подібною проблемою до Снігурівського бюро правової допомоги звернулась мешканка району.
«Ще у 2015 році я уклала договір оренди земельної ділянки терміном на 15 років. Але орендну плату отримала лише за 2 роки, починаючи з 2017 року та по 2020 рік включно не отримувала жодної копійки. Крім цього, земельна ділянка три роки взагалі не оброблялась і заросла бур’яном, а орендар виїхав до іншого населеного пункту і не йшов на контакт взагалі. Лише за допомогою юриста бюро правової допомоги я змогла вирішити цю ситуацію та розірвати договір, який фактично не виконувався», - розповіла клієнтка.
В цій ситуації вирішити питання можна було лише у судовому порядку, отже начальник бюро Володимир Марковський підготував відповідну заяву до суду. Позовні вимоги суд задовольнив в повному обсязі та розірвав договір оренди земельної ділянки, таким чином відновивши права клієнтки.

Нагадаємо, що система БПД інформує громадян про їхні права та механізм їх захисту через:
– офіційний сайт системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/
– Фейсбук-сторінку системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
– Телеграм-канал «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid
– Інстаграм-сторінку системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk
– правничу вікіпедію WikiLegalAid – https://wiki.legalaid.gov.ua
Отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань можна:
– за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
– скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR
– скориставшись мобільним застосунком «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE
– у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
– у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaidchat
– у приватному чаті системи БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
– у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
– написавши на електронну пошту центру з надання БВПД (адреси можна дізнатися за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/ )

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео