Житомир Інформ

Вищий антикорупційний суд України відмовляється від справи "короля контрабанди" Альперіна

Вищий антикорупційний суд України відмовляється від справи "короля контрабанди" Альперіна
276164 ПЕРЕГЛЯДІВ

ВАКС зливає справу "короля контрабанди" Альперіна?

З таким заголовком вийшла стаття на офіційному телеграм-каналі "Центру протидії корупції". В ній йдеться, що судді Вищого антикорупційного суду України, а саме Олексій Кравчук, Євген Крук та Інна Білоус передали до іншого суду справу про створення контрабандних схем на митниці, в яких звинувачують шістьох осіб включаючи Вадима Альперіна. Вадим та його компанія по розкраданню грошей звинувачують в організації схеми зі зменшення мита на імпорт товарів. За допомогою таких махінацій Альперін та його спільники завдали збитків державі на суму 63,8 мільйона гривень.

Це той самий Альперін, якого Президент Зеленський називав “одним із хрещених батьків” контрабанди. У квітні 2021 року на засіданні Ради національної безпеки та оборони проти його та ще 9 осіб ввели санкції та у трьох зі списку, включаючи Вадима позбавили громадянства України.

Під час судового розслідування справи "короля контрабанди" адвокат Альперіна розповідав, що його підзахисний просто перейшов комусь дорогу і особисто не подобається Володимиру Зеленському. Мовляв, у цьому й суть кримінального переслідування. Але так "просто" не буває.

У листопаді 2020 року НАБУ та САП закінчили розслідування цієї контрабандистської схеми. А справа "короля контрабанди" потрапила до ВАКС аж в серпні 2022 року, але через 5 місяців судді чомусь вирішили, що справа не підсудна антикорупційному суду.

Отже, раніше ВАКС у цьому ж провадженні змогли стягнути 35 мільйонів гривень застави за порушення покладених судом обов’язків у Вадима Альперіна, а саме через те, що він не здав за умови запобіжного заходу паспорт громадянина Ізраїля.

Тепер постає таке питання, чому раніше справа була підсудна ВАКС, а зараз ні?

А ще у ЄСПЛ досі розглядають скаргу Альперіна щодо стягнутих 35 млн грн застави. Який гарний подарунок можуть зробити судді ВАКС адвокатам Вадима, якщо вирішать, що справа не підсудна Антикорсуду.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд України нещодавно передав на ЗСУ понад 400 мільйонів гривень, які були арештовані в межах розслідувань фактів корупції на митниці, включаючи й справу "короля контрабанди". За ці гроші вдалось придбати військові облігації.

І яким чином антикорупційний суд може ухвалювати такі рішення, якщо справа непідсудна ВАКС. А тепер якщо керуватись логікою суддів першої інстанції, то всі стягнуті кошти в Альперіна та інших держава повинна повернути. Хто і з чиєї кишені буде повертати гроші? Все покриє бюджет ВАКС?

Також підкреслимо, що під час досудового розслідування вже були випадки "зливу" інформації про справу. Тоді ми мали змогу побачити листування Вадима Альперіна з прокурором Київської обласної прокуратури Сергієм Красножоном. Прокурор повідомляв Альперіну секретну інформацію про заплановані обшуки, затримання та інші слідчі дії у справі.

До того ж додамо, що в минулому одеський бізнесмен Вадим Альперін намагався підкупити детективів НАБУ. Він хотів аби справу зі зловживання владою (ч.2 ст. 364) перекваліфікували на підроблення документів (ст.358), що означало б зміну підслідності й передачу справи в поліцію.

Це трапилось у листопаді 2017 року, коли один із фігурантів справи запропонував через посередника керівнику детективів Андрію Калужинському 800 тисяч доларів за зміну правової кваліфікації. Як стало відомо на судовому засіданні щодо обрання запобіжного заходу Альперіну взимку 2017 року: “для нього найкращий варіант передати провадження за підслідністю у райвідділ поліції, де йому буде простіше вирішити питання про зняття арешту з рахунків і закриття провадження взагалі, за що він готовий надати 800 тисяч доларів”.

Тоді з НАБУ вирішити питання не вдалось тому всіх хабарників затримали. Зараз справу про хабар затягують у Печерському райсуді Києва. Може саме туди й хочуть віддати “справу Альперіна”?

Отже, не вперше судді Кравчук, Крук та Білоус приймають таке дивне рішення. Раніше це було зі багатомільйонними справами НАБУ та САП, які вони намагались злити про у них не вийшло, бо апеляція їм стала на заваді.

"Сподіваємося, що так буде й цього разу", - коментують в Центрі протидії корупції.

Теги: ВАКС ,САП, НАБУ, Корупція,корупціонери,митниця, Національне антикорупційне бюро України, Національне антикорупційне бюро, контрабанда

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео