Житомир Інформ

Україна братиме приклад з Хорватії у процесі гуманітарного розмінування

Україна братиме приклад з Хорватії у процесі гуманітарного розмінування
367324 ПЕРЕГЛЯДІВ

У пріоритеті щодо гуманітарного розмінування в Україні є інфраструктура, енергетичні та соціальні об’єкти, а також сільськогосподарські землі. Для цього уряд співпрацюватиме з міжнародними партнерами у сфері розмінування, зокрема, у питанні обстеження забруднених земель, придбання спеціальної техніки та залучення іноземних операторів протимінної діяльності.

Про це повідомили 4 квітня під час онлайн-зустрічі Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки України Юлії Свириденко з Віцепрем’єр-міністром - Міністром внутрішніх справ Республіки Хорватія Давором Божиновичем.

«В Україні вже розпочато ранню реконструкцію, починаючи з житлових будинків, і розмінування є невід’ємною складовою цього процесу. Загалом в Україні працюють близько 2 тисяч фахівців з розмінування в державних інституціях та 600 фахівців у приватних операторів. З огляду на великі обсяги робіт нам потрібно принаймні вдвічі більше саперів», — наголосила Юлія Свириденко.

Перший віцепрем'єр-міністр — Міністр економіки України додає, що процес розмінування стоїть у пріоритеті Уряду. Україна має великий запит на спеціальну техніку та обладнання з розмінування, але ринок такої техніки досить обмежений. Проте одна з країн-партнерів має власне виробництво такої техніки, наприклад, Хорватія. Український Уряд зацікавлений у співпраці з Хорватією у сфері гуманітарного розмінування та використанні досвіду й експертизи країни щодо розмінування земель.

Для цього в Україні створили Центр гуманітарного розмінування. Центр має на меті скоординування міжнародної допомоги, визначення пріоритетів та розподілення завдань з розмінування серед операторів, які працюють на території України. Уряд планує запросити представників Республіки Хорватія та країн великої сімки чи будь-яких інших міжнародних організацій, що зацікавлені у співпраці.

Як заявила Юлія Свириденко, перед державою наразі стоїть виклик, оскільки Україна потребує великої кількості саперів, техніки та обладнання для розмінування, дронів для обстеження земель та навчання саперів.

"Зараз ми працюємо над прощенням процедур реєстрації та сертифікації, щоб відкрити український ринок для міжнародних операторів протимінної діяльності. Нам потрібно бути проактивними у цьому питанні та застосовувати нові технології, щоб пришвидшити процес очищення українських земель від наслідків збройної агресії рф", — додає Свириденко.

За словами Віцепрем’єр-міністра Хорватії Давора Божиновича, у країні з 1995 року триває розмінування і на сьогодні практично всі хорватські землі розміновані. Республіка Хорватія готова співпрацювати з Україною, ділитись власним досвідом та надсилати необхідну техніку чи будь-яку іншу допомогу.

«Ми сподіваємося, що процес розмінування українських земель буде якомога швидшим. Ми готові підтримувати Україну в обстеженні та очищенні об'єктів і земель, зважаючи на наш досвід, розроблені технології та розвинену галузь з розмінування. Це одна з можливостей щодо кооперації та інвестицій», — підкреслив Віцепрем’єр-міністр Республіки Хорватія.

Нагадаємо, що раніше представники Міністерства економіки України зустрілись з делегацією ділових кіл Сполучених Штатів для обговорення та поглиблення співпраці в економічній сфері. Тоді ж заступник міністра економіки Ігор Фоменко наголосив, що Україна залучає західні технології для очищення українських земель. Йдеться про тестування безпілотників, які здатні виявляти вибухівку дистанційно.

Теги: Україна,Хорватія,Міжнародна підтримка,розмінування територій

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео