Житомир Інформ

У Львові пройшла Міжнародна конференція організована ООН з промислового розвитку

У Львові пройшла Міжнародна конференція організована ООН з промислового розвитку
395207 ПЕРЕГЛЯДІВ
Асоціацію міст України представляв в.о. виконавчого директора Львівського РВ Асоціації міст України Анатолій Шалаєв.
 
В межах конференції відбулося кілька цікавих панелей, які стосувалися обміну досвідом розробки та впровадження кращих практик місцевого економічного розвитку під час війни, включаючи співпрацю з іноземними партнерами. Також мова йшла про підтримку МСП, сприяння експорту, інтеграцію переміщеного бізнесу в приймаючі громади та кластери тощо.
 
З вітальним словом виступив Штеффен Кезер, керівник відділу конкурентоспроможності МСП, якості та створення робочих місць, UNIDO та заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.
Участь у панельній дискусії «Роль муніципалітетів та важливість співпраці в сучасних умовах» взяли Тарас Добрівський, виконавчий директор Асоціації об’єднаних територій громад України, Крістіна Пастущенко, керівник Офісу АММУ, Анатолій Шалаєв, міський голова Трускавця Андрій Кульчицький, міські голови Ужгорода, Умані, Овруча.
Дискутували і ділилися досвідом про переваги децентралізації у громадах та їх виживання в умовах війни.
Анатолій Шалаєв зазначив, що сьогодні Асоціація міст України на сайті ВРУ зареєструвала петицію Про термінове прийняття законопроєкту №9560-1 для надання органам місцевого самоврядуання прямого права здійснювати виплати з місцевих бюджетів для допомоги ЗСУ.
Адже, сьогодні громади продовжують допомагати військовим підрозділам за умови відсутності визначених в Бюджетному кодексі України прямих повноважень для цього. Після прийняття змін, передбачених законопроєктом 9560-1, службовці муніципалітетів будуть мати право реалізовувати всі програми можливої допомоги військовим.
«Я закликаю всіх підписати цю петицію, адже військові, пропри все, все ж таки йдуть до своїх місцевих рад і просять допомоги, а виходить, що орган місцевого самоврядування на законних підставах не може допомогти», - сказав він.
Також виконавчий директор Львівського РВ АМУ розповів, що серед основних драйверів запуску децентралізації була саме АМУ: «І зараз ми бачимо, що вона була потрібною і себе оправдала. Бо будь-якому мешканцю простіше прийти в свою міську чи сільську раду і вирішити там свою проблему в межах їх компетенції».
«Ще варто згадати про виклики, з якими справилися громади – це зустріч та розміщення ВПО, побудова укриттів при навчальних закладах тощо. Зараз ще розвивається агломерація як продовження децентралізаційного процесу. АМУ був розроблений сайт Cities 4 Cities, де громади можуть заповнити довідку про себе і знайти місто-партнера в Європі. Децентралізація відкрили можливість нашим містам самостійно приймати рішення і розвиватися, навіть в умовах війни», - додав Анатолій Шалаєв.
Також відбулася презентація 4 пілотних проектів, підтриманих UNIDO. Вони стосуються сприяння зростанню і стійкості МСП і створення робочих місць для постраждалих від війни людей. Окрім того, було запрезентовано кращі практики міжнародного муніципального партнерства.
Наприкінці конференції обговорили кластерний менеджмент в Україні.
Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку, ЮНІДО — спеціальна установа ООН, мета якої полягає у сприянні промисловому розвитку та прискореній індустріалізації країн, що розвиваються шляхом мобілізації національних і міжнародних ресурсів. Організація працює з 1966 року.
Теги: Анатолій Шалаєв, Львівська РВ Асоціації міст України

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео