Житомир Інформ

"Фундація Дарини Жолдак" – підтримка вогню таланту у підлітків

"Фундація Дарини Жолдак" – підтримка вогню таланту у підлітків
336970 ПЕРЕГЛЯДІВ

Усі ми – талановиті. Різні справи та захоплення потребують різних умінь та навичок, а відтак і різних талантів. В цьому криється навіть своєрідна магія, адже насправді дуже цікаво віднаходити таланти та розвивати їх. Але мало хто насправді зацікавлений такою діяльністю. Та, на щастя, все-таки є люди, що хочуть і можуть щось змінювати. Саме такими є засновники фонду "Фундація Дарини Жолдак".

Талант та уміння його побачити й розвинути – це те, що виділяло Дарину Жолдак серед усіх. Вона була арткритиком, своїми відгуками змінюючи рух мистецтва в Україні. Дійсно експерт у мистецтві, вона була директоркою галереї "Колекція" і справді сприяла тому, щоб талановиті художники знаходили свою аудиторію. Але 17 лютого 2012 року її життя обірвалося, зупинка серця забрала життя молодої жінки, залишивши двох її доньок без мами, а чоловіка – без коханої дружини. Це стало трагедією й для митців, адже Дарина була дійсно прекрасною людиною та професіоналом. Але час йшов. І її чоловік, Андрій Федорів, створив фонд, названий в її честь. Таким чином він вирішив продовжити одну із головних її справ – популяризацію мистецтва та культури й пошук нових талантів.

Фонд було засновано у 2012 році. І одразу ж одним із напрямків діяльності було обрано популяризацію літератури та культури читання. Бібліотеки потерпають від недостатньої кількості книг, діти, що люблять читати нерідко можуть за кілька років буквально прочитати все, що там є. Тому фонд почав займатися закупкою та передачею книг до бібліотек. Створювалися навіть акції на кшталт "100 000 книжок дітям". В ході конкретно цієї акції люди могли віддати свої книги, купити книги для збору, а також придбати наліпки, кошти з яких йшли на нову літературу. Книги закуповувалися згідно з відкритими списками літератури для дітей. І навіть тоді знаходилися незадоволені. Проте це абсолютно не змусило фонд припинити свою діяльність. Також фонд зміг запустити свій буккросинг – поширення літератури у громадських місцях. Популяризував книги й продовжує це робити фонд і разом з Книжковим Арсеналом та різними організаціями та форумами. Словом – у фонді роблять все для того, щоб книга стала кращим другом для дітей.

Окрім пов'язаних з книжками проєктів, створюються фондом і такі, що допомагають талановитим дітям. Однією з головних місій фонду є пошук обдарованої молоді та створення ініціатив для них. Таким чином мистецтво можна зробити дозвіллям, що цікавитиме всіх дітей. Підлітки насправді дуже креативні і можуть побачити щось незвичайне там, де інші цього не бачать. Але створити та втілити у реальність проєкти нерідко просто немає можливості. У цьому потрібна допомога. І її надає фонд.

"Фундація Дарини Жолдак" працює у різних напрямках. Так, освітній напрям, наприклад, сприяє тому, що молодь знайомиться із представниками тих креативних професій, де можуть себе проявити. Подібна робота є, але от алгоритму дій для розвитку в ній немає. Фонд старається створювати ініціативи, які знайомили б з цим і допомагали підліткам знайти себе.

Ще одним напрямком є власне благодійність. Складні життєві обставини фактично сковують руки талановитим дітям, не даючи можливості навчатися чомусь новому та розвивати те, що вже є. Й інколи для цього треба не так багато. Фонд надає своєрідні мінігранти, які допомагають віднайти той ключ до реалізації, що так необхідний підліткам.

Не секрет, що професії поза стандартним, кимось вигаданим переліком, вважаються не серйозними. Скільки художників, музикантів та фотографів чули, що "ти займаєшся якоюсь дурницею, знайди щось нормальне"? Насправді дуже багато. Але ж насправді все це – професії. Потрібні й досить популярні. І саме третім своїм напрямом – інформаційною діяльністю, фонд хоче змінити таке стереотипне бачення. Воно нерідко є перепоною до розвитку. І її треба руйнувати. Поширювати інформацію про професії, створювати талантоорієнтованість. Це "Фундація Дарини Жолдак" вважає однією зі своїх місій.

Книжка "Талант: інструкція з використання", що показує історію креативних професіоналів – ще один цікавий задум фонду, що втілено у реальність. Це видання, де творчість і робота зустрічаються та створюють щось кардинально нове – креативні спеціальності. Книга побачила світ буквально кілька місяців тому і є дійсно цікавою як для підлітків, так і для батьків.

Є й проєкти, що наразі в процесі створення. Наприклад, "Талантопедія", своєрідний довідник у форматі всім відомої "Вікіпедії", де можна буде прочитати про креативні індустрії. Розглянуті з усіх сторін, вони можуть стати натхненням до розвитку. А водночас такий довідник матиме позитивний інформаційний вплив на тих, хто не бачить майбутнього в креативі.

Планують створити й ще один проєкт, фактично він вже на шляху до фінальної реалізації. Це "Служба підтримки таланту". Зневіра в собі та своїх можливостях, страх бути незрозумілим та неприйнятим, синдром самозванця – все це стоїть на заваді творчому розвитку. І така своєрідна служба, чатбот, що допомагатиме та надихатиме – те, що дійсно інколи необхідно. Наразі вона на фінішній прямій і скоро працюватиме на благо талановитій молоді.

Талант – це дійсно те, що є у всіх. І що може кардинально змінити життя. Треба лише віднайти в собі сили та почати його реалізовувати. А "Фундація Дарини Жолдак" допоможе в цьому, адже саме таким чином можна створити покоління яскравих та талановитих людей.

©2020 zhytomyr-inform

Мої відео